Μύθους περί νέας επικίνδυνης παραλλαγής στην Κίνα καταρρίπτει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στο πρώτο σενάριο περί επικίνδυνής παραλλαγής την οποία υποκρύπτουν αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα social media ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας . Σχετικά με τον μύθο αυτόν ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι εφόσον υπήρχαν τέτοια στοιχεία για νέο μολυσματικό στέλεχος, οι υγειονομικές αρχές στη Κίνα θα έδιναν παράταση στα προηγούμενα μέτρα εφαρμόζοντας την πολιτική της zero-Covid. «Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στην δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS–CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά το να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα» υπενθύμισε ο επίκουρος καθηγητής.
Σχετικά με το μύθευμα περί μόλυνσης 1.5 δισεκατομμυρίων ατόμων στην Κίνα που μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη κάποιας επικίνδυνη παραλλαγής ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι σε αυτό τον πλανήτη κατοικούν πλέον 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. «Εκτός Κίνας ο ιός κυκλοφορεί πλέον χωρίς περιορισμούς, συνεπώς η πιθανότητα να έχουμε επικίνδυνη παραλλαγή εκτός Κίνας είναι πολλαπλάσια από ότι εντός Κίνας».
Με δεδομένο ότι η υβριδική ανοσία εκτός Κίνας είναι υψηλότερη, χάρη στον εμβολιασμό και το μεγαλύτερο ποσοστό φυσικής ανοσίας, «στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας προς το παρόν» υποστηρίζει ο κ. Μαγιορκίνης.
Έως τώρα, όλες οι επικίνδυνες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί σε ανοσοκατεσταλμένους φορείς με χρόνιες λοιμώξεις «και όχι στην αλυσίδα μετάδοσης σε μεγάλο πληθυσμό. Ενώ θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης παραλλαγών από αλυσίδα μεταδόσεων στο άρθρο μου στο Trends in Microbiology αναλύω ότι κάποιο τέτοιο φαινόμενο δεν έχουμε δει μέχρι τώρα» ισχυρίστηκε ο επίκουρος καθηγητής.
Αντίθετα, στην Αφρική με πληθυσμό 1.4 δισεκατομμύρια, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου επιτήρηση και εφαρμόζονται ελάχιστα μέτρα από την αρχή της πανδημίας. «Γιατί δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό ο πληθυσμός της Κίνας και όχι άλλοι πληθυσμοί που έχουν και υψηλότερα ποσοστά ανοσοκαταστολής;» αναρωτιέται ο κ. Μαγιορκίνης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ