Σε ετοιμότητα μας καλεί να βρισκόμαστε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία, η οποία μπορεί να έχει πιο σκληρές συνέπειες από αυτή του κορονοϊού στην ανθρωπότητα. Ενδεχομένως το επόμενο χτύπημα, άγνωστο πότε, να έρθει από το «μέτωπο» του ιού της γρίπης των πτηνών.
Δυσοίωνες προβλέψεις έκανε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του «Χρονικό των ιών». Ο ίδιος εκτιμά ότι μια πιθανή πανδημία να αρχίσει από τον ιό της γρίπης των πτηνών με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για την αυξημένη διάδοσή του φέτος. Έως τώρα ο εν λόγω ιός έχει εντοπιστεί και σε άλλα ζώα πλην των πτηνών, κυρίως θηλαστικά και οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι για το εάν θα εξαπλωθεί σε επόμενο στάδιο στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί ελάχιστα περιστατικά σε ανθρώπους.
Σχετικά με τις πανδημίες ο καθηγητής εξηγεί ότι πάντα συμβαίνουν, σε πολλές περιπτώσεις ήταν τρομερά θανατηφόρες, εξολοθρεύοντας για παράδειγμα στο παρελθόν έως και το 60-70% του πληθυσμού στη Νότια Αμερική τον 16ο και 17ο αιώνα. Όσο για τον κορονοϊό ακόμη έχει αντίκτυπο στα νοσοκομεία και στις ευαίσθητες ομάδες, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας, τα οποία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας μιας πιθανής πίεσης που θα δεχθούν από την εξάπλωση ιογενών λοιμώξεων. Σύμμαχος θα είναι η τεχνολογία αλλά η πίεση σε αυτά μπορεί να καταστεί δυσβάσταχτη.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει επένδυση σε βάθος χρόνου σε τεχνολογία και σε ανθρώπινους πόρους για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατάρρευσής τους. Επιπλέον, για λόγους ετοιμότητας θα πρέπει να εξειδικευτεί το προσωπικό σε περίοδο που τα συστήματα υγείας δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη με στρατηγική και μακροχρόνια προσέγγιση για την διαχείριση της επόμενης πανδημίας με δεδομένο ότι πλέον ο πλανήτης είναι πυκνοκατοικημένος και οι επικοινωνίες άμεσες, με αποτέλεσμα εφόσον γίνει η αρχή μιας πανδημίας σε ένα μικρό χωριό μιας γωνιάς του πλανήτη την επόμενη ημέρα μπορεί να έχει πρόβλημα μια περιοχή στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε επιδημίες, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης καθώς πρόκειται για μηχανισμό του οικοσυστήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ