Θετικά στοιχεία για την χορήγηση λιναγλιπτίνης ανέδειξε η μελέτη έκβασης CAROLINA. Το μακροχρόνιο προφίλ ασφαλείας του αναστολέας DPP-4 που προσφέρει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ανακοινώθηκε από την Boehringer Ingelheim.
Κατά τη συγκεκριμένη μελέτη δεν καταδείχθηκε αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για τη λιναγλιπτίνη έναντι της γλιμεπιρίδης στη μοναδική μελέτη καρδιαγγειακών εκβάσεων για αναστολέα διπεπτίδυλ- πεπτιδάσης 4 (DPP-4), με ενεργό συγκριτικό παράγοντα.
Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ενήλικοι με διαβήτη τύπου 2, που τους χορηγήθηκε λιναγλιπτίνη εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα συμβάντα υπογλυκαιμίας και μέτρια μείωση σωματικού βάρους σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν γλιμεπιρίδη.
Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στην 79η Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο San Francisco.
Το πρωτεύον τελικό σημείο της επετεύχθη, αφού ορίστηκε ως μη-κατωτερότητα της λιναγλιπτίνης έναντι της γλιμεπιρίδης για το χρόνο έως το πρώτο συμβάν καρδιαγγειακού θανάτου, μη-θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή μη-θανατηφόρου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (3P-MACE), το οποίο παρατηρήθηκε στο 11,8 % (356 άτομα) στην ομάδα λιναγλιπτίνης έναντι 12,0 % (362 άτομα) στην ομάδα γλιμεπιρίδης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το συνολικό προφίλ ασφαλείας της λιναγλιπτίνης στη μελέτη CAROLINA συμφωνούσε με τα προηγούμενα δεδομένα, και δεν παρατηρήθηκαν νέα σήματα ασφαλείας.
Πρόκειται για μεγαλύτερη σε διάρκεια χρονική περίοδο στην οποία μελετήθηκε ποτέ αναστολέας DPP-4 για καρδιαγγειακές εκβάσεις, με διάμεσο χρόνο παρακολούθησης μεγαλύτερο των έξι ετών.
Σχετικά με τη νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη, καταγράφηκαν παρόμοια αποτελέσματα με τη γλιμεπιρίδη (4P-MACE – 13,2 % για τη λιναγλιπτίνη έναντι 13,3 % για τη γλιμεπιρίδη).
Στην εν λόγω μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών στην ομάδα της λιναγλιπτίνης (16,0 %) πέτυχαν το δευτερεύον σύνθετο τελικό σημείο αποτελεσματικότητας της παραμονής στη θεραπεία έναντι των ασθενών της ομάδας της γλιμεπιρίδης (10,2 %).
«Η μελέτη CAROLINA είναι μοναδική γιατί είναι η μόνη μελέτη καρδιαγγειακών εκβάσεων ενός αναστολέα DPP-4 με ενεργό συγκριτικό παράγοντα» αναφέρει ο MD, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Καρδιαγγειακής & Μεταβολικής Ιατρικής στην Boehringer Ingelheim Waheed Jamal.
«Όταν απαιτείται επιπλέον μείωση της γλυκόζης, οι αναστολείς DPP-4 και οι σουλφονυλουρίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσθετες θεραπείες στη μετφορμίνη. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω τους ιατρούς στην επιλογή της πλέον κατάλληλης θεραπείας μείωσης της γλυκόζης για κάθε ασθενή ξεχωριστά» τόνισε ο κ. Waheed Jamal.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ