H ευζωία πέρα από την μακροβιότητα θα επιτευχθή με την αξιοποίηση της γενετικής και της τεχνητής νοημοσύνης, όπως επισήμανε ο καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, MIT Επικεφαλής της Ομάδας Υπολογιστικής Βιολογίας στο MIT CSAIL, Μανώλης Κέλλης, κατά το 1ο ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κέλλης τόνισε ότι «στόχος είναι να ζούμε στο μέλλον με υγεία και όχι απλώς να ζούμε πολλά χρόνια». Το κλειδί για την διαχείριση πολλών παθήσεων αποτελεί η χρήση της γενετικής προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες για ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία ή η σχιζοφρένεια. Επίσης, ο κ.Κέλλης ανέδειξε τις εξελίξεις που προέκυψαν στις αναλύσεις χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτό το «όπλο» έχουν επιτευχθεί αλλαγές προτύπων (paradigm shifts) στην ιατρική, με την έρευνα να βασίζεται στα δεδομένα αντί στις υποθέσεις. «Με συστηματικά σύνολα δεδομένων έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη μεγάλη εικόνα κάθε ασθένειας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αναλύουμε τα δεδομένα. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη βαθιά μάθηση «οικοδομούμε μια απεικόνιση του κόσμου από κάτω προς τα πάνω», στην οποία θα έχουμε «μάθηση με αναπαράσταση και όχι με απλή απεικόνιση».
Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον καθηγητή στην ανάλυση του χάρτη του DNA, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα παρέμβασης της γενετικής ώστε να προαχθούν επιστημονικά εξατομικευμένα θεραπευτικά μοντέλα. Επί του θέματος, ο κ.Κέλλης υποστήριξε ότι το ΜΙΤ έχει προχωρήσει σε μια «συλλογή» γνώσεων και δεδομένων προσβάσιμη άμεσα στους ερευνητές του, σχολιάζοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα Google Maps της γνώσης».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ