Καταπέλτης είναι οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη για το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Προσωπικό Γιατρό. Έντονη είναι η αντίδραση στην μετατροπή του αγροτικού γιατρού σε προσωπικό.
Την κατάργηση του αγροτικού και όχι αλλαγή τίτλου από αγροτικό σε προσωπικό γιατρό προέκρινε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σχολιάζοντας σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως «αντιδρούμε γιατί εδώ και χρόνια έχουμε πει ότι αγροτικός γιατρός δεν πρέπει να υπάρχει». Εκφράζοντας την θέση της ΕΙΝΑΠ η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση των σπουδών οι γιατροί πρέπει να κάνουν ειδικότητα ώστε να είναι ειδικευμένοι γιατροί, διαφορετικά δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα στον χώρο της υγείας και στους ασθενείς. Για τους ίδιους χρειάζεται επιστημονική κατάρτιση και στη συνέχεια να ακολουθεί η πρόσληψή τους στα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό χώρο. Άνευ ουσίας είναι για την κ. Παγώνη «να αλλάζουμε τίτλους, τον αγροτικό γιατρό τον κάνουμε προσωπικό γιατρό». Άλλωστε ο προσωπικός γιατρός είναι εξειδικευμένος γιατρός και μέχρι τώρα στο νέο θεσμό συμμετείχαν ειδικευμένοι ιατροί που παρακολουθούσαν τους ασθενείς και έκαναν διαγνώσεις, όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Άρα, «η αλλαγή τίτλου δεν θα βοηθήσει σε τίποτα» υποστήριξε η κ. Παγώνη χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια μεταρρύθμισης η πιο σύντομη ολοκλήρωση της ειδικότητας και η προσφορά τους ως ειδικευμένοι γιατροί να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά.
Όσο για τα οικονομικά κίνητρα της τάξεως των 40-45.000 ευρώ, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι δημιουργείται ανισότητα στον κλάδο γιατί προσφέρονται σε ιατρούς που δεν έχουν κάνει ήδη ειδικότητα αλλά καλούνται να επιλέξουν μετά ειδικότητα Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, ενώ δεν προσφέρονται σε ιατρούς που έχουν 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Στους δε γιατρούς που καλούνται να επιστρέψουν από το Εξωτερικό, Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία προσφέρονται 100.000 με 150.000 ευρώ, ενώ στους Γιατρούς με 35 χρόνια υπηρεσίας προσφέρονται 45.000 και με τις κρατήσεις φθάνουν στις 35.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα αποσαφήνισε η κ. Παγώνη.
Καταλήγοντας η κ. Παγώνη κάλεσε όσους λαμβάνουν αποφάσεις να κατανοήσουν το ζήτημα που προκύπτει και να καταθέσουν το νομοσχέδιο όπως πρέπει. Επίσης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι προγραμματίζονται κινητοποιήσεις για τον Νοέμβριο που πιθανότατα να προκαλέσουν προβλήματα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της λοίμωξης Covid-19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ