Κακά “μαντάτα” φέρνει το 2018 στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Η αναθεώρηση των συμβάσεών τους – μετά από μία μακρά περίοδο “κατάψυξης” – φαίνεται να μπαίνει σε προτεραιότητα για τον Οργανισμό, καθώς το χρονοδιάγραμμα στελέχωσης των νέων ΤοΜΥ που έχει υποσχεθεί η Αριστοτέλους, έχει πάει περίπατο…
Η υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί ζητούμενο και για τους γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν ότι οι υφιστάμενες αφενός δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων κι αφετέρου δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Οι επαφές του συνδικαλιστικού τους οργάνου με τη Διοίκηση του Οργανισμού προοιωνίζονται, ωστόσο, αναθεώρηση προς το χειρότερο και όχι βελτίωση των όρων τους.
Το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων που προτίθεται να υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με γιατρούς εκτός ΤοΜΥ, συζήτησε με το Σωτήρη Μπερσίμη το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Σε ό,τι αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς εκτός ΤοΜΥ, ο Οργανισμός προτείνει μεικτή κατά κεφαλήν αμοιβή 1.400-1.500 ευρώ για το σύνολο πληθυσμού ευθύνης τους. Ο πληθυσμός αυτός για τους μεν γενικούς γιατρούς και παθολόγους υπολογίζεται στους 2.500 εγγεγραμμένους ενήλικες και για τους δεν παιδιάτρους στα 1.500 παιδιά. Αν και οι λοιποί όροι των νέων συμβάσεων παραμένουν ακόμη ασαφείς, κατέστη γνωστό πως θα περιλαμβάνουν ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα καθώς και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Αντίστοιχα για τους ειδικευμένους γιατρούς, θέση του ΕΟΠΥΥ είναι να εφαρμοστεί η προαγορά επισκέψεων αναλόγως του ωραρίου που θα διατίθεται για τους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, προτείνεται αμοιβή που δεν θα ξεπερνάει τα 1.400-1.500 ευρώ μεικτά για έως 80 επισκέψεις την εβδομάδα.
Ο ΠΙΣ επανέλαβε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τις θέσεις του ιατρικού κόσμου για συλλογική σύμβαση με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους γιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι. Σημείωσε, παράλληλα, πως η κάλυψη των αναγκών σε ειδικευμένους γιατρούς πρέπει να αφορά το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.
“Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αποτελούν δικαιολογία για λαμβάνονται μέτρα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε γιατρούς και ασφαλισμένους, αλλά και συνολικά στο σύστημα Υγείας-Περίθαλψης“ ανέφερε σχετικά το ΔΣ του Συλλόγου, τονίζοντας ότι το ύψος των δημοσίων δαπανών που διατίθεται για την ΠΦΥ είναι αναντίστοιχο των πραγματικών αναγκών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ