Την επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, ως μέσο δικαιότερης κατανομής της υπέρβασης σχεδιάζει η Αριστοτέλους, σε συνδυασμό με δεκάδες νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας, πρόκειται για θεραπευτικές κατηγορίες που αποτελούν το 82% της δαπάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, πρόκειται για 90 κατηγορίες ATC, 35 εκ των οποίων παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση στην κατανάλωση, δηλαδή άνω του 50% (σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να υπάρχει απόκλιση και 300%), σε σύγκριση με άλλες χώρες. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση οι στατίνες…
Το σχέδιο της Αριστοτέλους για επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών φέρεται να είναι έτοιμο να τεθεί προς διαβούλευση στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας επικεντρώνεται στη συστηματική προώθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να επιτυγχάνεται η «απόλυτη αναγκαία συνάρτηση της ορθής ιατρικής πρακτικής με την εξορθολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί στις ομάδες οι εργασίες για τη σύνταξη πάνω από 70 θεραπευτικών πρωτοκόλλων που σταδιακά ενσωματώνονται στο σύστημα της συνταγογράφησης.
Ωστόσο, ο κ Γιαννόπουλος αναγνώρισε το έλλειμμα στο κομμάτι των μητρώων ασθενών, που σε αυτή τη φάση επιχειρείται να καλυφθεί μέσω των πρωτοκόλλων, αλλά στη συνέχεια θα αποτελέσει ευθύνη του Φορέα HTA, αφού αποτελούν απαραίτητο εργαλείο των μηχανισμών αυτών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ