Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο μεγάλος «δολοφόνος» του ανθρωπίνου γένους, συνεχίζουν ακάθεκτα το καταστροφικό έργο τους, καθώς ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό περίπου 40 – 45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
Παράλληλα, ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.), η πιο συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές στον οργανισμό του πάσχοντα, λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις «πανδημίας». Σήμερα τα άτομα με διαβήτη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Η παχυσαρκία, ξεχωριστή πάθηση, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης του Σ.Δ., αποτελεί ήδη επιδημία σε όλα τα βιομηχανικά κράτη, καθώς περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες είναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται συνεχώς, όπως αποκαλύπτουν σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά εξαιτίας της παχυσαρκίας.
Από την άλλη πλευρά, οι νεοπλασματικές ασθένειες εξακολουθούν να σημειώνουν αμείωτη θνητότητα, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τα νεοπλάσματα ευθύνονται στις μέρες μας για περίπου το 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., το 2010 ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια έως το 2030, καθιστώντας τη νόσο μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα «καυτά» και επίκαιρα αυτά θέματα, καθώς και όλες τις νεότερες εξελίξεις στη «μητέρα της Ιατρικής», την Εσωτερική Παθολογία, θα συζητηθούν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος (Ε.Π.Β.Ε.), στις 26 – 28 Φεβρουαρίου 2015 στην Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Makedonia Palace), με Πρόεδρο τον Καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. και του Ομώνυμου Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» κ. Απόστολο Ι. Χατζητόλιο.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Μακεδονίας & Θράκης, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.).
Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο οποίο θα συμμετάσχουν έγκριτοι Έλληνες ειδικοί και διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης πολλών σοβαρών νοσημάτων, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.
Το επιστημονικό Πρόγραμμα εμπλουτίζεται με 150 περίπου προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, 31 διαλέξεις, 16 στρογγυλά τραπέζια, 12 κλινικά φροντιστήρια κ.λπ., στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρουν τόσο τους ειδικευμένους στο αντικείμενο Παθολόγους, όσο και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, όπως Καρδιολόγους, Πνευμονολόγους, Ενδοκρινολόγους, Αιματολόγους, Νεφρολόγους, Λοιμωξιολόγους, Δερματολόγους, Γαστρεντερολόγους κτλ.
Το Συνέδριο παρέχει στους συμμετέχοντες δέκα επτά (17) Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης (European Accreditation Council for Continuing Medical Education – EACCME) της Ένωσης Ειδικών της Ιατρικής (Union of Medical Specialists – UEMS), αμοιβαία αναγνωρίσιμα και από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association – AMA).
Στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20:00, στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE (αίθουσα Αριστοτέλης Ι), θα δοθούν οι Διαλέξεις «Οριοθέτηση της ποινικής ευθύνης του ιατρού για προσβολές εννόμων αγαθών των ασθενών από αμέλεια», από την Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Μαρία Καϊάφα – Γκμπάντι, και «Η Ιατρική ευθύνη από τη σκοπιά ενός Αστικολόγου», από τον Καθηγητή Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Αχιλλέα Κουτσουράδη.
Θα ακολουθήσει Μουσικό Ημίωρο με τη χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτελεί και το Ιδρυτικό Συνέδριο Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, με σκοπό την προάσπιση του έργου του Παθολόγου και την επίλυση των διαφόρων θεμάτων που αφορούν την άσκησή του.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ