Μπορεί ο ΕΟΦ να έδωσε νέα παράταση για την υποβολή των φύλλων έρευνας, η φαρμακοβιομηχανία, όμως, εμφανίζεται προβληματισμένη για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από τις τελευταίες θεσμικές αλλαγές. Ποια είναι, λοιπόν, τα «αγκάθια»;
Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται στελέχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενώ αναμένουν την έκδοση του Δελτίου Τιμών του έτους. Το τμήμα τιμολόγησης του ΕΟΦ έδωσε νέα παράταση στην υποβολή φύλλων έρευνας, έως την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου, αλλά η πρόσφατη εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση έχει δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους στην αγορά.
Η Αριστοτέλους φαίνεται να αποδέχθηκε την αλλαγή κάποιων από τα ακανθώδη σημεία που υπέδειξαν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσθήκη της πρόβλεψης της αύξησης στην παράγραφο 7 του άρθρου 14, η οποία έγινε ως εξής: «Η τιμή των ως άνω φαρμάκων μπορεί να μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών. Η τιμή των ως άνω φαρμάκων μπορεί να αυξάνεται σε κάθε ανατιμολόγηση σε ποσοστό έως 10% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, εφόσον αυξάνεται η τιμή του προϊόντος αναφοράς. Σε κάθε περίπτωση η λιανική τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την προκύπτουσα τιμή με βάση το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) που ορίζεται σε 0,20 ευρώ».
Ωστόσο, πέραν των αλλαγών, τις οποίες ανέδειξε το Virus, όπως ενδεικτικά η κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 9, που σχετιζόταν με την τιμολόγηση των φαρμάκων συνδυασμών, ως άθροισμα των συστατικών τους, η Αριστοτέλους «έριξε άκυρο» σε πολλές άλλες.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η εφαρμογή της αναγωγής στην τιμολόγηση. Στελέχη της αγοράς, μιλώντας στο Virus, έκριναν θετική την αλλαγή στο άρθρο που αφορά τα off-patent, την εισαγωγή της επιλογής του μ.ο. των δύο τιμών που προκύπτουν και μέσω αναγωγής. Όπως τονίστηκε, όμως, από παράγοντες της αγοράς, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΛΕΦΙ, ο κίνδυνος να γίνει αναγωγή σε επίπεδο mg είναι μεγάλος και οδηγεί στην πράξη στην κατάργηση του 9ψήφιου κωδικού. Για τμήμα της φαρμακευτικής αγοράς, θα έπρεπε δηλαδή να προστεθεί στο τέλος της εκάστοτε παραγράφου, όπου προκύπτει (παράγραφος 4 των άρθρων 6, 7, 11, 12) η διευκρίνιση «στον εννιαψήφιο κωδικό, όπου διατίθεται. Μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται ίδιος εννιαψήφιος κωδικός θα εφαρμόζεται η κατ’ άρθρο 15 αναγωγή».
Στην παράγραφο 7 του άρθρου 3, δεν προστέθηκε η φράση «εφόσον έχει κυκλοφορήσει γενόσημο με τις ίδιες συνθήκες αποζημίωσης», αλλά παρέμεινε αμετάβλητη. Αντιστοίχως, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή ενστάσεων από τους ΚΑΚ. Το περιθώριο παρέμεινε στις 3 ημέρες, ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούσαν 5. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών είχε και άλλα ακανθώδη σημεία, με σοβαρότερο ίσως την έναρξη ισχύος των Δελτίων Τιμών. Έτσι, το Υπουργείο Υγείας έκρινε πως ένα δελτίο τιμών μπορεί να ισχύσει την επομένη της ανάρτησης του, με την αγορά να θεωρεί πως θα προκύψουν προβλήματα στην πράξη, ζητώντας την εφαρμογή 5νθημερης προθεσμίας. Μάλιστα, οι εταιρείες ζητούν να γίνουν 23 οι πλήρεις ημέρες της μεταγενέστερης μέγιστης έναρξη ισχύος των δελτίων τιμών, σημειώνοντας πως η διατήρηση των 45 ημέρων στην αλυσίδα αυξάνει σημαντικά τη δαπάνη και εκτινάσσει το clawback.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ