«Ακτινογραφία» του δημόσιου συστήματος υγείας που παρέλαβε, παρουσίασε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Αριστοτέλους απέφυγαν πεισματικά να δώσουν απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.
Η πρώτη συνέντευξη τύπου της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είχε αρκετά στοιχεία για το παρελθόν του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά μηδαμινές απαντήσεις για το μέλλον. Ο Β. Κικίλιας έδωσε το στίγμα από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μονοθεματική συνέντευξη τύπου, με αντικείμενο την εικόνα του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, όπως τα παρέλαβαν. Από τις ελάχιστες ανακοινώσεις ήταν πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Αριστοτέλους θα είναι για τη δημόσια υγεία.
«Ούτε το ένας προς έναν» στις προσλήψεις, δεν τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, «παρά τις 10 χιλιάδες προσλήψεις που ευαγγελίζονταν», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το στοιχεία, την περίοδο 2015 – 2019 αποχώρησαν από το ΕΣΥ 8577 άτομα και προσελήφθησαν 7205. Άρα 1732 θέσεις δεν αναπληρώθηκαν
Επιπλέον, μόλις το 22% των θέσεων που προκηρύχθηκαν ολοκληρώθηκαν. Ειδικότερα, από τις 1618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018, μόνο 354 είχαν πληρωθεί το 2019. Όπως εκτίμησε ο κ. Κικίλιας, η ανεπάρκεια αυτή οδήγησε στη λύση των επικουρικών. Για επικουρικό προσωπικό, την περίοδο 2015-2019, δαπανήθηκαν 335 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 65% αύξηση της δαπάνης.
Συνέπεια των ελλείψεων ήταν φυσικά και η αδυναμία κατάρτισης ασφαλούς προγράμματος εφημεριών. 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι έμειναν χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Σε ό,τι αφορά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, 1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν σύστημα διαλογής. «Σε κάποια εργαζόμενοι σεκιούριτι κατεύθυναν τους πολίτες», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας. Παράλληλα, 3 στα 4 νοσοκομεία δεν καταγράφουν χρόνο αναμονής.
4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν έκθεση της επιτροπής λοιμώξεων, ενώ το 50% δεν έχει ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Ανεπαρκής είναι και η στελέχωση των κλινικών του παθολογικού τομέα σε 8 στα 10 νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ σε 9 από τα 10 είναι ανεπαρκής η στελέχωση των κλινικών του χειρουργικού, του διαγνωστικού και του εργαστηριακού τομέα.
Βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας διαθέτει το 50% των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του ΕΣΥ.
Κοινά χαρακτηριστικά των δημόσιων νοσοκομείων είναι, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η υποστελέχωση των λογιστηρίων, οι ανύπαρκτοι ισολογισμοί και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Ένα μικρό παράδειγμα, ενδεικτικό της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών είναι πως 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2018, ενώ 10 από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017.
Σε ό, τι αφορά τις κεντρικές προμήθειες, στα δύο χρόνια λειτουργίας της Ε.Κ.Α.Π.Υ. έχουν προκηρυχθεί μόνο δυο κεντρικοί διαγωνισμοί, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών των νοσοκομείων. Σύμφωνα, με τον οικονομικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, στο 6μηνο οι οφειλές προς 3ους ήταν στα 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία 450 είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, σττόχος είναι οι ληξιπρόθεσμες να μηδενίστουν προς 3ους και σταδιακά να πληρώνονται εντός τριμήνου.
Επίσης, η απουσία μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε στη μεγέθυνση του clawback. Σε αριθμούς, από τα 793 εκατ. ευρώ οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκατ. ευρώ. «Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκατ. ευρώ που είναι υπό διερεύνηση».
«Ο κ. Ξανθός είπε στη Βουλή πως η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών ανέρχεται σε 250 εκατ. το χρόνο. Δεν αναφέρθηκε, όμως, σε αντιστοίχηση της δαπάνης με χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Ελέγξαμε και είδαμε ότι δεν υπάρχει καμία», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.
127 ΤΟΜΥ βρίσκονται σε λειτουργία από το στόχο των 239 (ποσοστό υλοποίησης 53%). Εν τω μεταξύ, έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, από 1.195, που ήταν ο σχεδιασμός (ποσοστό 28,5%).
«Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ, καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ιατρών που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να έχει εξυπηρετηθεί διπλάσιος αριθμός πολιτών από τον σημερινό απολογισμό», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Οι πολίτες που εξυπηρετούνται είναι 370.000, από υπολογιζόμενο αριθμό 703.500 (52%). Παρατηρούνται ακόμη μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο και που έχουν περισσότερο ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου όπου η κάλυψη είναι μόλις στο 21%.
«Όπως λειτουργούν σήμερα είναι τοπικές ομάδες υγείας και όχι τοπικές μονάδες υγείας», δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.
Σε μια από τις ελάχιστες ανακοινώσεις, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι σε συμφωνία με τον ΠΙΣ, έχουν βρεθεί τα κονδύλια για να προχωρήσουν συμβάσεις με πάνω από 800 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για την ΠΦΥ. Το υπουργείο προσανατολίζεται στην προσέλκυση νέων γιατρών, ενώ περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε.
Βασικό πρόβλημα η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016-2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Αύγουστο στην Αττική που θα έπρεπε να κυκλοφορεί τριψήφιος αριθμός, στη βραδινή βάρδια ήταν μόλις 36 (από 110).
Κανένας διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων ασθενοφόρων δεν έχει υπάρξει από το 2017, ενώ εκκρεμεί υπογραφή σύμβασης με το Ίδρυμα Νιάρχος, για να αναλάβει εξ ολοκλήρου την συντήρηση των 143 ασθενοφόρων που αγόρασε για το ΕΚΑΒ. Επιπλέον, ο Οργανισμός αποδυναμώθηκε με μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ