Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με το 40% των Μονάδων να έχουν κλείσει, το 100% των Μονάδων να υπολειτουργούν (όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων) και τους μισούς από τους 2.200 γιατρούς στις δομές να υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, πολλές ειδικότητες απουσιάζουν πλήρως σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση μαζί τους.
“Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο για 3-4 χρόνια πριν την υλοποίηση του νέου σχεδίου ΠΦΥ, στο οποίο θα ενδυναμωθούν οι δομές τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με οικονομικούς πόρους”, λέει στο Virus ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, ο οποίος – εξουσιοδοτημένος από την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας – είχε απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στα “ερείπια” του Ν. 4238.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε την Πέμπτη το ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου – μεταξύ άλλων – ζητήθηκε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για όλους τους απολυμένους και για τους γιατρούς που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, μέχρι να εφαρμοστεί το νέο Σύστημα.
“Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για τους συναδέλφους που εργάστηκαν με σύμβαση έργου μέχρι και 4 χρόνια στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ και να αρθεί η αδικία απέναντι σε γιατρούς που εργάστηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 20 χρόνια στο Σύστημα και με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχάρης. “Ένα σύστημα δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει ποτέ με εργαζόμενους που καλύπτονται με δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή με εργαζόμενους που αισθάνονται ότι η θέση τους είναι επισφαλής”, τονίζει. Όπως λέει επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών ξεπερνά τα 60 ενώ το σύστημα των επικουρικών στο ΠΕΔΥ είναι αναποτελεσματικό.
Οι Υπουργοί αν και συμφώνησαν για την ανάγκη δράσεων, ώστε οι μονάδες άμεσα να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, καθώς και στην ανάγκη μεταβατικού σταδίου, απέρριψαν την πρόταση για προσωποπαγείς θέσεις των απολυμένων. Προτεραιότητα – όπως ειπώθηκε – θα δοθεί στην οργάνωση των εργαστηρίων, των οδοντοτεχνικών κέντρων και των φυσικοθεραπευτικών κέντρων, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης για τους γιατρούς άνευ ειδικότητας. Ακόμη, συμφωνήθηκε το πλαίσιο για το κτιριακό ζήτημα, που αφορά πολλές Μονάδες Υγείας.
Τους άμεσους στόχους αναστήλωσης των μονάδων θα επεξεργαστεί Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή και της Ομοσπονδίας, ενώ η υλοποίηση του σχεδίου για την ΠΦΥ θα αρχίσει πιλοτικά από μία περιοχή της Αττικής, μία της Θεσσαλονίκης, μία περιοχής της Πάτρας και μία του Ηρακλείου Κρήτης.
Τέλος, συμφωνήθηκε να κατατεθεί τον προσεχή Νοέμβρη νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των θεμάτων μισθολογίου, βαθμολογίου και της οργάνωσης των μονάδων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ