Με βραχιόλι ανά χείρας θα νοσηλεύονται στο εξής οι ασθενείς στο ΕΣΥ, σύμφωνα εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας προς του διοικητές των ΥΠΕ της χώρας. Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας των Νοσηλευτικών μονάδων της χώρας και της διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Συγκεκριμένα, οι διοικητές των ΥΠΕ καλούνται να πράξουν τα δέονται για την ανάπτυξη και καθιέρωση των απαιτούμενων διαδικασιών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο από το υγειονομικό προσωπικό ακολουθώντας τους Διεθνείς Στόχους για την Ασφάλεια των Ασθενών (InternationalPatientSafetyGoals). Επιδίωξη είναι να διασφαλίζεται η ταυτοποίηση του χρήστη υπηρεσιών υγείας μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό της ανάγκης ταυτοποίησης είναι το παράδειγμα μπερδέματος ασθενών σε νοσοκομείο της Περιφέρειας.
Πλέον κάθε χρήστης υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του Βραχιόλι Ταυτοποίησης (ΒΤ), το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν ή σε αυτήν με την λήψη απόφασης εισαγωγής του/της στο νοσοκομείο. Το μέτρο θα ισχύει ανεξαρτήτως εάν ο ασθενής εισάγεται για νοσηλεία είτε από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είτε από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, αλλά και κατά τη γέννηση. Επίσης το βραχιόλι θα τοποθετείται σε κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλεται σε χειρουργεία μιας ημέρας ή ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Για τους ασθενείς όλων των ηλικιών, ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς θα πρέπει να καταγράφονται ευανάγνωστα τρία ολόκληρα ονόματα, δηλ. Όνομα Πατρώνυμο Επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με πάντα το πατρώνυμο στη μέση. Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του χρήστη υπηρεσιών υγείας, και εάν ο χρήστης υπηρεσιών υγείας είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, ο νοσηλευτής- νοσηλεύτρια ή ο μαιευτής-μαία (για γυναικολογικά, μαιευτικά και νεογνικά περιστατικά) οφείλει να τον/την ρωτήσει πριν τοποθετήσει το ΒΤ προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του/της. II. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του Νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.
Σε περίπτωση που η κατάσταση του περιστατικού δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του ΒΤ στον καρπό του (δεξί ή αριστερό) μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο (δεξί ή αριστερό) του. Εφόσον είναι πρακτικά αδύνατη η τοποθέτηση του ΒΤ στα ενδεδειγμένα μέρη του σώματος του/της ασθενούς, θα πρέπει το ΒΤ να επικολλάται στα κάγκελα της κλίνης του/της.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο τα Β.Τ. μπορεί να εκτυπώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα του Νοσοκομείου ή από άλλη εφαρμογή και πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να είναι αδιάβροχα και φιλικά προς το δέρμα. Σε περίπτωση που το ΒΤ καταστραφεί και δεν είναι δυνατή η ανάγνωσή του θα πρέπει να αλλαχθεί: «πρέπει να κοπεί και δύο άτομα να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του ασθενούς και να τοποθετηθεί νέο. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διακοπεί ή να αναβληθεί για κανένα λόγο. Προτιμάται να προηγηθεί η τοποθέτηση του νέου ΒΤ πριν την αφαίρεση του κατεστραμμένου/ λανθασμένου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.
Εγκύκλιος διαδικασίες ταυτοποίησης
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ