Μεγάλη σε συμμετοχή έρευνα και με διάρκεια 20 χρόνια έδειξε μεγάλα οφέλη σε γυναίκες από μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Οι ερευνητές βρήκαν μείωση του θανάτου μετά από καρκίνο του μαστού, του κινδύνου για διαβήτη και στεφανιαία νόσο.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Nutrition και η έρευνα είναι μέρος της γνωστής Women’s Health Initiative, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1993.
Στην έρευνα πήραν μέρος 49.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε όλες τις ΗΠΑ. Σκοπός των ερευνητών ήταν να εξετάσουν αν ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφικό πρότυπο θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρκίνου του παχέος εντέρου και της στεφανιαίας νόσου.
Μετά από σχεδόν 9 χρόνια διαιτητικής αλλαγής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, μετά από μακροπρόθεσμη παρακολούθηση σχεδόν 20 ετών, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά οφέλη:
Ο Δρ. Ross Prentice, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε πως «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις».
Ο Δρ. Garnet Anderson, επίσης μέλος της ομάδας, ανέφερε ότι «ενώ υπάρχουν πολλές δίαιτες, που παρέχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη όπως η απώλεια βάρους, η μελέτη αυτή επικυρώνει επιστημονικά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μιας δίαιτας με χαμηλά λιπαρά».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ