Σε μια εβδομάδα αυξήθηκε ο αριθμός των ραντεβού που κλείστηκαν για πρώτη δόση εμβολίου κατά 185% και τα ραντεβού για ενισχυτική δόση σε μια εβδομάδα κατά 200%. Τις ροές των εμβολιασμών φαίνεται πως τονώνουν τα νέα μέτρα αλλά και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται ημερησίως στην χώρα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.
Τα καλά νέα από το «μέτωπο» των εμβολιασμών ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, συγκρίνοντας τους αριθμούς της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικό είναι 175 χιλιάδες ραντεβού κλείστηκαν κατά τη τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας μια αύξηση 185% σε σχέση με τα 60χιλιαδες ραντεβού της προηγουμένης εβδομάδας. Επίσης, 275 χιλιάδες ραντεβού κλείστηκαν για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης καταγράφοντας 200% αύξηση στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, ενώ 94 χιλιάδες κλείστηκαν μέχρι πριν 7 ημέρες.
Την κινητοποίηση των ανεβολίαστων προκάλεσε η εισαγωγή νέων μέτρων και τα πολλά κρούσματα που υπενθυμίζουν «σε όλους ότι η πανδημία εδώ», σύμφωνα με τον γ.γ. ΠΦΥ. Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ε.Ε. έχει να κάνει με πτώση θερμοκρασίας, όπως εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μόνο σήμερα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου κλείστηκαν 30 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης και 55 χιλιάδες ραντεβού τρίτης δόσης. Μέχρι τώρα έχουν λάβει αναμνηστική δόση 460 χιλιάδες πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προσεχή Παρασκευή 12 Νοεμβρίου θα είναι δυνατή η λήψη τρίτης δόσης με το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna (μισή δόση). Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι προς το παρόν έχει ισχύ ενός έτους όπως προβλέπει η Ε.Ε..
Από την πλευρά της η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε έκκληση στις εγκύους να ενημερώνονται και να προβαίνουν στον εμβολιασμό τους έναντι της Covid-19. Οι ανεμβολίαστες εγκυμονούσες εκθέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους, όπως υπογράμμισε στα λεγόμενά της. Χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου στις επιπλοκές τον πρόωρο τοκετό, την προεκλαμψία και την αιμόσταση. Η ίδια αναφέρθηκε σε έρευνα που δείχνει ότι οι έγκυες και οι λεχώνες 42 μέρες μετά το τοκετό αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο με τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ακόμη , η καθηγήτρια υπενθύμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην αμελούν και αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση, δεδομένου ότι η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των έξι μηνών, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα. Η εμφάνιση μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 επιτείνει τη μείωση της προστασίας κα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από εμβολιαζόμενο. Ωστόσο, παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο και μάλιστα η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8.500 χιλιάδες θάνατοι στην χώρα μας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ