Skip to content

Μεγάλη δωρεά για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΚΑΤ – Στο Μαξίμου η σύσκεψη για την έναρξη των έργων

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την ανακαίνιση και επέκταση του ΚΑΤ. Η κυβέρνηση και το Ίδρυμα συμφώνησαν στην ιεράρχηση των παρεμβάσεων, ώστε τα έργα να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο εφημερεύει καθημερινά.

Κεντρικό έργο της δωρεάς αποτελεί η ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση των χειρουργείων. Το ΚΑΤ πραγματοποιεί περίπου 16.000 επεμβάσεις ετησίως, εκ των οποίων το 40% είναι έκτακτες, ενώ νοσηλεύει κατά μέσο όρο 25.000 ασθενείς. Η δημιουργία νέων, υπερσύγχρονων χειρουργικών αιθουσών θεωρείται κρίσιμη για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου περιστατικών και για την ενίσχυση του ρόλου του νοσοκομείου ως κορυφαίου κέντρου τραύματος και ορθοπεδικής στα Βαλκάνια.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα σχεδιαστούν με βάση διεθνείς προδιαγραφές για ορθοπεδικά περιστατικά, με διακριτές καθαρές και ακάθαρτες ζώνες, ενώ η κατασκευή του νέου κτηρίου θα επιτρέψει την αξιοποίηση των παλαιών χειρουργείων στον 2ο όροφο, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί από δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας.

Μια πολύ σημαντική ημέρα για το ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη δωρεά «εξαιρετικά σημαντική» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι το ΚΑΤ αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο τραύματος και ορθοπεδικής στα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου αποτελεί «πράξη υψηλής κοινωνικής ευθύνης» και έρχεται να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι ΜΕΘ, έχει ανακαινιστεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – που λειτουργεί πλέον το σύστημα ιχνηλάτησης «βραχιολάκι» – και έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του κέντρου αποκατάστασης.

Η θέση του Ιδρύματος Κανελλοπούλου

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νέλλος Κανελλόπουλος, δήλωσε ότι η στήριξη του ΕΣΥ αποτελεί «χαρά και τιμή», υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του ότι η δωρεά εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι το Ίδρυμα θα βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας για την ταχεία υλοποίηση των έργων.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις σε κλινικές και υποδομές

Η δωρεά θα καλύψει επίσης:
την πλήρη ανακαίνιση των κλινικών γενικής χειρουργικής, νευρολογικής, νευροχειρουργικής, παθολογικής, ορθοπεδικής, θωρακοχειρουργικής και πλαστικής χειρουργικής,
• την αντικατάσταση εκατοντάδων κλινών,
• την αναμόρφωση του κήπου και των περιβάλλοντων χώρων.

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της ενίσχυσης της ΜΕΘ, η οποία διαθέτει πλέον 51 κλίνες, καθιστώντας την δεύτερη μεγαλύτερη στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι σε λίγους μήνες θα είναι καινούργια τα πάντα, χάρη στην αξιοποίηση μίας τεράστιας δωρεάς δεκάδων εκατομμυρίων. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την συμβολή της σύμπραξης δημοσίων και ιδιωτικών πόρων. Χαρακτηριστικά ο υπουργός σχολίασε: «Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη μου ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Κανελλόπουλου για την πρωτοβουλία του να συνδράμει το κράτος. Το κράτος έχει ήδη βάλει πολλούς κρατικούς πόρους στο ΚΑΤ, το καλύτερο νοσοκομείο στα Βαλκάνια για το τραύμα, αλλά οι κρατικοί μόνο πόροι δεν επαρκούν. Και όταν ένα Ίδρυμα του κύρους και της ιστορίας του συγκεκριμένου Ιδρύματος αποφασίζει να υιοθετήσει, τρόπον τινά, αυτό το νοσοκομείο και να εξασφαλίσει ότι για τις επόμενες δεκαετίες οι συμπολίτες μας θα έχουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας, όταν θα τις χρειαστούν, είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο».

Συμμετέχοντες στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Ίδρυμα ο Νέλλος Κανελλόπουλος, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου‑Μπενοπούλου και ο Αλέξης Κομνηνός. Από την κυβέρνηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής και ο Διοικητής του ΚΑΤ Ιωάννης Ηλιόπουλος.

ΔωρεάΊδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας ΚανελλοπούλουΚΑΤΜέγαρο Μαξίμου

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παράταση για τους 4.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top