Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του νέου κορoναϊού στο αίμα καθώς φαίνεται από μελέτες ότι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου στα ασυμπτωματικά άτομα και στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19.
Σύμφωνα με το περιοδικό Nature Medicine από τους Long και συνεργάτες μελέτη διαπιστώνει τη μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων σε ασυμπτωματικά άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Εύη Λιανίδου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα βασικά δεδομένα της μελέτης.
Χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων εντόπισαν οι ερευνητές σε 37 άτομα που ήταν θετικά σε μοριακά τεστ, αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου COVID-19, οπότε δεν νοσηλεύτηκαν. Μάλιστα, το 40% από αυτούς διαπιστώθηκε ότι είναι οροαρνητικοί (δηλαδή δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα αντισώματα) λίγους μήνες μετά τη λοίμωξη.
Σε περαιτέρω μελέτη της παρατήρησης αυτής από τους Ibarrondo και συνεργάτες στο New England Journal of Medicine, εξετάστηκαν 34 ασθενείς ως προς τα επίπεδα των αντισωμάτων τάξης G (IgG) στο αίμα τους σε δύο ή τρία συνεχόμενα χρονικά διαστήματα μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, τα αντισώματα μετρήθηκαν περίπου ένα μήνα (κατά μέσο όρο στις 37 ημέρες) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και η τελευταία μέτρηση πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις μήνες (κατά μέσο όρο στις 86 ημέρες) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα δεδομένα για τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG επεξεργάστηκαν στατιστικά λαμβάνοντα υπόψη την ηλικία, το φύλο, τις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την πρώτη μέτρηση αντισωμάτων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ αλλά με ήπια συμπτώματα COVID-19,αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG που ανιχνεύθηκαν τον πρώτο μήνα μετά τη λοίμωξη, αλλά μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Άξιο λόγου είναι ότι ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Robert Redfield, παρατηρώντας τα τεστ αντισωμάτων, σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν είναι ενδεχομένως από 2 έως και 13 φορές υψηλότερος. Η υπόθεση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι περισσότεροι από το 40% των μολυσμένων από τον κοροναϊό ατόμων δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολόγοι «COVID πάρτυ» με «στόχο» την συγκέντρωση κόσμου για την ανάπτυξη ανοσία, αλλά δημοσίευμα της New York Times αναφέρει το θάνατο ενός τριαντάχρονου που συμμετείχε σε τέτοια εκδήλωση στο Τέξας.
Οι επιστήμονες αδυνατούν να προβλέψουμε εάν μετά τους πρώτους τρεις μήνες, η μείωση των αντισωμάτων συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό ή ο ρυθμός μείωσής τους επιβραδύνεται, όπως έχει παρατηρηθεί για άλλους κοροναϊούς.
Επ’ αυτού τονίζεται ότι τα προτεινόμενα «διαβατήρια ανοσίας» που βασίζονται στις μετρήσεις αντισωμάτων πιθανά να μην είναι μια ασφαλής πρακτική άρσης των περιοριστικών μέτρων και της κινητικότητας του πληθυσμού, και η «ανοσία της αγέλης» για μείωση του επιπολασμού του ιού είναι μάλλον αδύνατον να επιτευχθεί.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ