Σύμφωνα με το Reuters, η θεραπεία της ηπατίτιδας C, η οποία επηρεάζει περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο κάθε χρόνο, έχει «μεταμορφωθεί» από την άφιξη των νέων φαρμάκων, όπως το Sovaldi της Gilead.
Ωστόσο, μολονότι τα νέα σκευάσματα μπορούν να θεραπεύσουν την ηπατίτιδα C, οι τιμές τους παραμένουν απαγορευτικές για τους ασθενείς στις φτωχές χώρες, καθώς μόνο ένα χάπι Sovaldi κοστίζει 1.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μολονότι έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες για τη μείωση των τιμών τους στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, δίχως ενιαία στρατηγική δεν θα μπορέσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα να γίνουν πιο προσιτά σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως επεσήμανε η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Marie-Paule Kieny.
Μολονότι η Gilead περιέκοψε την τιμή του σκευάσματος της σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο για το σύνολο των φαρμάκων, ακόμη και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Το WHO’s Model List of Essential Medicines, ενημερώνεται κάθε δύο χρόνια και χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ως εγχειρίδιο που προσδιορίζει ποιες θεραπείες θα πρέπει να διαθέσει. Η τελευταία έκδοση, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνει αρκετά νέα φάρμακα για τον καρκίνο και την πολυανθεκτική φυματίωση.
Μείωση τιμών για την θεραπεία της ηπατίτιδας C ζητά ο ΟΗΕ
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία μετά την απόσυρση του Bactrimel από την ελληνική αγορά
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Έγκριση για προκήρυξη 95 θέσεων ιατρών ΕΣΥ από την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση















Comments (0)