Η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 τέθηκε στο «μικρισκόπιο» Ελλήνων ερευνητών σε μια μελέτη με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.
Συγκεκριμένα, η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ερευνητικό εγχείρημά της (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388) αξιολογεί την κινητική των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί.
Παράλληλα, εξετάζεται και η ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεϊνης ακίδας μέσω της οποίας ο ιός εισχωρείστα κύτταρα.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν εθελοντές υγειονομικοί και άτομα άνω των 80 ετών, οι οποίοι έχουν λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, καθώς και άτομα 70-79 ετών και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθεις και συμπαγείς όγκους σε διάφορα στάδια της θεραπείας τους, που τώρα άρχισαν να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.
Στόχος είναι καταγραφούν οι κυτταρικοί υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρωνα καθώς να μελετηθεί η διατήρηση των κυττάρων μνήμης (κυτταρική ανοσία) εναντίον του ιού σε βάθος χρόνου, καθώς και κυτταροκίνες φλεγμονής.
Ήδη η μελέτη άρχισε από τους υγειονομικούς (25-67 ετών) και τα μέλη της κοινότητας άνω των 80 ετών οι οποίοι εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) και ο Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), οι οποίοιι συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανά ηλικιακή ομάδα.
Μέχρι στιγμής λαμβάνουν μέρος 367 υγιείς δότες (με ηλικιακή διαστρωμάτωση) ως εξής:
Περίπου 9% ήταν θετικοί σε εξουδετερωτικά αντισώματα, δηλαδή είχαν προηγούμενα εκτεθεί στον ιό, κατά την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού.
Από τους υγειονομικούς οι οποίοι ήταν αρνητικοί σε αντισώματα με την ένταξη τους στη μελέτη, περισσότεροι από 90% ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα την 22η ημέρα, δηλαδή πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Στη συνέχεια 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου όλοι οι εθελοντές υγειονομικοί βρέθηκαν να είναι θετικοί με πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ (πλην ενός) το όριο του ποσοστού 50%. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες του εμβολίου BNT162b2, δεικνύει υψηλή προστασία έναντι του ιού SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 90%. Παρόμοια ευρήματα δείχνουν και οι συνδυαστικές μελέτες για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της RBD περιοχής της πρωτεϊνης ακίδας του ιού.
Οι τίτλοι των αντισωμάτων αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν (αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα) ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ακόμη εξετάζονται, σχεδόν το 50% των εμβολιασθέντων παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα 22). Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου το σύνολο των γυναικών και περισσότεροι από το 80% των ανδρών έχει αναπτύξει υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Παράλληλα όμως υποδεικνύουν ότι:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ