Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη σχετικά με την πρόκληση long covid συνδρόμου από την παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη παρατήρησης, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet, συμπεραίνεται πως η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κατά 50% κίνδυνο για long COVID σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.
Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από την εφαρμογή COVID Symptom Study1. Τα κριτήρια συμπερίληψης και στις δύο περιόδους ήταν θετικό τεστ PCR πραγματικού χρόνου ή αντιγόνου πλευρικής ροής για SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό, τουλάχιστον ένα ημερολόγιο ανά εβδομάδα στην εφαρμογή για τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη θετική εξέταση και καμία προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 πριν από τον εμβολιασμό.
Τα ευρήματα παρουσιάζουν συνοπτικά οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο αξιολόγησαν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν με Όμικρον από τον Δεκέμβριο 2021 ως τον Μάρτιο 2022 με περισσότερα από 41.000 άτομα που μολύνθηκαν με Δέλτα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2021. Οι ασθενείς δήλωσαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COVID Symptom Study.
Και στις δύο περιόδους, η συμμετοχή των γυναικών ήταν υψηλότερη από τη συμμετοχή των ανδρών, δηλαδή 55% για τις περιπτώσεις omicron και 59% για τις περιπτώσεις delta. Οι περιπτώσεις delta και omicron είχαν παρόμοια ηλικία (μέση ηλικία 53 ετών) και επικράτηση των συννοσηροτήτων (περίπου 19%). Λαμβάνοντας υπόψη τον τοπικό δείκτη πολλαπλής στέρησης (IMD), μια βαθμολογία που κυμαίνεται από το 1 (πιο υποβαθμισμένη) έως το 10 (λιγότερο υποβαθμισμένη) και εκτιμά τη σχετική τοπική στέρηση, τα omicron περιστατικά κατανέμονται σε περιοχές με ελαφρώς χαμηλότερη στέρηση από τα delta περιστατικά (16-7% έναντι 17-5% για IMD 1-3).
Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι long COVID είχαν οι συμμετέχοντες με συμπτώματα όπως κόπωση, κεφαλαλγία, αλλά και καρδιακών ή άλλων προβλημάτων υγείας τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Μεταξύ των περιπτώσεων με παραλλαγή όμικρον 2501 (4-5%) από 56 003 άτομα παρουσίασαν μακρά COVID και, μεταξύ των περιπτώσεων delta, 4469 (10-8%) από 41 361 άτομα παρουσίασαν μακρά COVID. Τα κρούσματα με όμικρον είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακρά COVID για όλους τους χρόνους εμβολιασμού, με αναλογία πιθανοτήτων που κυμαίνονταν από 0-24 (0-20-0-32) έως 0-50 (0-43-0-59). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν επίσης όταν η ανάλυση διαστρωματώθηκε ανά ηλικιακή ομάδα (σχήμα).
Αισιόδοξο είναι το στοιχείο ότι οι μολυσμένοι με παραλλαγή Όμικρον παρουσίασαν περίπου 50% πιθανότητες σε σύγκριση με εκείνους με Δέλτα να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα υγείας ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η πιθανότητα εμφάνισης long COVID ήταν συγκεκριμένα 4,5% σε σύγκριση με 10,8%, αντίστοιχα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η παραλλαγή Όμικρον μόλυνε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με long COVID μπορεί να δείχνουν αυξημένοι συνολικά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ