Αποδυναμωμένος είναι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έως και κατά 90% μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Μάλιστα, η μολυσματικότητά του μειώνεται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από προσομοιώσεις της δυνατότητας του ιού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως την υγρασία. Τα ευρήματα τονίζουν εκ νέου τη σημασία της μικρής εμβέλειας μετάδοσης του Covid καθώς και τη σημασία προστασίας τηρώντας τη φυσική απόσταση και τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με την αδημοσίευτη έρευνα.
Η απόσταση από έναν φορέα κρίνεται ως το πιο επικίνδυνο στοιχείο μόλυνσης, ενώ ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα μέτρα εκτιμάται ότι συμβάλουν στην αποτροπή της αερογενούς λοίμωξης. «Όταν απομακρύνεστε, όχι μόνο αραιώνεται τα αερολύματα, υπάρχει επίσης λιγότερος μολυσματικός ιός επειδή ο ιός έχει χάσει τη μολυσματικότητα (ως αποτέλεσμα του χρόνου)» εξηγεί ο καθηγητής Jonathan Reid, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αεροζόλ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, όπως μεταδίδει ο theguardian.com.
Μέχρι τώρα από άλλες μελέτες γνωρίζαμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε σταγονίδια του αέρα ακόμη και μετά από τρεις ώρες. Ωστόσο, η εν λόγω έρευνα για πρώτη φορά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσομοιώσουν τι συμβαίνει με τα αερολύματα κατά τη διαδικασία εκπνοής. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι καθώς τα «ιικά σωματίδια αφήνουν τις σχετικά υγρές και πλούσιες σε διοξείδιο του άνθρακα συνθήκες των πνευμόνων, χάνουν γρήγορα νερό και στεγνώνουν, ενώ η μετάβαση σε χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σχετίζεται με ταχεία αύξηση του pH. Και οι δύο αυτοί παράγοντες διαταράσσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά η ταχύτητα με την οποία στεγνώνουν τα σωματίδια ποικίλλει ανάλογα με τη σχετική υγρασία του περιβάλλοντος αέρα».
Όταν αυτή ήταν χαμηλότερη από 50% – παρόμοια με τον σχετικά ξηρό αέρα που βρέθηκε σε πολλά γραφεία – ο ιός είχε χάσει περίπου το ήμισυ της μολυσματικότητάς του μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, μετά την οποία η πτώση ήταν πιο αργή και πιο σταθερή, με περαιτέρω απώλεια 19% τα επόμενα πέντε λεπτά. Σε 90% υγρασία – περίπου ισοδύναμη με ένα δωμάτιο ατμού ή ντους – η μείωση της μολυσματικότητας ήταν πιο σταδιακή, με το 52% των σωματιδίων να παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά, αλλά να πέφτουν στο 10% περίπου μετά από 20 λεπτά, μετά από τα οποία δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο προϋποθέσεις.
Ωστόσο, η θερμοκρασία του αέρα δεν επέφερε καμία διαφορά στη μολυσματικότητα του ιού, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μετάδοση του ιού είναι χαμηλότερη σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ