Η διατροφή με χαμηλή λήψη κρέατος, κατανάλωσης ψαριών ή η διατροφή χορτοφάγων διασφαλίζει χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου σε σύγκριση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας. Τα πορίσματα αυτά προήλθαν από μεγάλη βρετανική μελέτη.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο αξιλόγησανν δεδομένα από 472.377 συμμετέχοντες της UK. Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία μεταξύ 40-70 ετών. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι ακολουθούν διατροφή χαμηλής κατανάλωσης κρέατος, με περισσότερη λήψη ψαριών ή είναι χορτοφάγοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Ειδικότερα, για τους χορτοφάγους καταγράφηκε 14% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με τη μελέτη που συνδέει την κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο της νόσου.
Συγκεκριμένα, ο ερευνητής Cody Z. Watling, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να αξιολογήσουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ χορτοφαγικής και μη χορτοφαγικής διατροφής με τους κινδύνους για όλους τους τύπους καρκίνου, δηλαδή τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τακτικούς κρεατοφάγους (n=247.571), λίγους κρεατοφάγους (n=205.385), ψαροφάγους (n=10.696) και χορτοφάγους (n=8.685) με βάση τις διατροφικές ερωτήσεις που συμπληρώθηκαν κατά την πρόσληψη.
Κατά την διάρκεια παρακολούθησης περίπου 11,4 ετών εντοπίστηκαν 54.961 περιστατικά καρκίνου, εξ αυτών 5.882 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς καρκίνου του παχέος εντέρου, 7.537 περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 9.501 περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη. Σε σύγκριση με τους τακτικούς κρεατοφάγους, το να τρως λίγο κρέας, να τρως ψάρι ή να είσαι χορτοφάγος συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου.
Η χαμηλή κρεατοφαγία συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους συστηματικούς κρεατοφάγους (0,91, 0,86-0,96). Αξιοσημείωτη είναι η ετερογένεια στη συσχέτιση αυτή ανάλογα με το φύλο (p=0,007), με αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των ομάδων διατροφής στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Οι χορτοφάγοι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού (0,82, 0,68-0,99), ο οποίος ήταν μειωμένος και μη σημαντικός μετά την προσαρμογή για το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ; 0,87, 0,72-1,05).
Σημειώνεται ότι σε αναλύσεις διαμεσολάβησης, διαπιστώθηκε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος πιθανώς διαμεσολαβεί στην παρατηρούμενη συσχέτιση. Στους άνδρες, το να είναι κάποιος ψαροφάγος ή χορτοφάγος συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη (0,80, 0,65-0,99 και 0,69, 0,54-0,89, αντίστοιχα).
Άξιο λόγου είναι ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους λιγότερο κρεατοφάγους συνάδει με προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν αρνητική επίδραση της πρόσληψης κρέατος. Ο χαμηλότερος κίνδυνος μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού στις χορτοφάγες γυναίκες μπορεί να εξηγείται από τον χαμηλότερο ΔΜΣ τους. Δεν είναι σαφές εάν οι άλλες διαφορές που παρατηρήθηκαν, για όλους τους καρκίνους και για τον καρκίνο του προστάτη, αντανακλούν οποιεσδήποτε αιτιώδεις σχέσεις ή οφείλονται ή σε άλλους παράγοντες, όπως η υπολειπόμενη σύγχυση ή οι διαφορές στην ανίχνευση του καρκίνου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ