Η Ελλάδα είναι χώρα καπνιστών και παρότι οι γιατροί προειδοποιούν δεκαετίες τώρα για τις βλαβερές συνέπειες αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας οι Έλληνες συνεχίζουν να ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Το κάπνισμα βρίσκεται πίσω από μια ατελείωτη σειρά επιπλοκών υγείας. Ωστόσο, υπάρχει μια ιδιαιτέρως σοβαρή νόσος, με την οποία συνδέεται άμεσα. Η Χρονια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι νόσος των καπνιστών. “Αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα σήμερα η νόσος θα εξαφανιζόταν σε 30 χρόνια”, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Θ. Βασιλακόπουλος. Υπογράμμισε, δε, πως μεταξύ των αιτιών πρόκλησης βλαβών στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς που οδηγούν στην ΧΑΠ, είναι και περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και το παθητικό κάπνισμα!
Η ΧΑΠ είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο και χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. 384 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νοσο. “Παγκοσμίως έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο 210 εκ. άνθρωποι, ενώ το 50% των πασχόντων ασθενών με Χ.Α.Π παραμένει αδιάγνωστο» Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από την Χ.Α.Π δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι ενδεικτικό ότι αν και είχε υπολογιστεί ότι έως το 2030 η ΧΑΠ θα αποτελέσει την 5η αιτία αναπηρίας και την 3η αιτία θανάτου, ήδη εκτιμάται ότι έχει πλησιάσει στην 3η αυτή θέση. Εν τω μεταξύ, το 15 – 50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένου και των Ελλήνων, αναμένεται να νοσήσουν με ΧΑΠ μέσα στα επόμενα χρόνια”, συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακοπουλος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από Χ.Α.Π είναι πάνω από 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η νόσος περιορίζει τη ροή αέρα προς τους πνεύμονες, προκαλώντας δυσκολίας στην αναπνοή. Συνοδεύεται από παροξύνσεις που οδηγούν 1 στους 5 ασθενείς στο νοσοκομείο και όταν εμφανίζονται συχνά επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση είναι φυσικά η πρόληψη και συγκεκριμένα, η διακοπή του καπνίσματος. Βασικά, το ορθότερο είναι να μην ξεκινήσει κάποιος ποτέ το τσιγάρο. Αν όμως η νόσος εμφανιστεί το τσιγάρο πρέπει να κοπεί μαχαίρι και ο ασθενής να μπει σε θεραπευτική αγωγή. Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν λειτουργεί απαραίτητα για τους ασθενείς με ΧΑΠ η λογική της “μίας θεραπείας για όλους” , αλλά οι αρχές της θεραπευτικής προσέγγισης αφορούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη μειωση των παροξύνσεων.
Μελέτη head-to-head
Στην κατεύθυνση της απόκτησης περισσότερης γνώσης γύρω από τις διαθέσιμες θεραπείες, η GSK προχώρησε στην υλοποίηση μιας μελέτης σύγκρισης του συνδυασμού σταθερών δόσεων ενός άπαξ ημερησίως χορηγούμενου μουσκαρινικού ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και ενός β-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA), του ουμεκλιδίνιου/ βιλαντερόλης (62,5 mcg/25 mcg, UMEC/VI), την οποια έχει αναπτύξει με τηνInnoviva, Inc. και του τιοτρόπιου/ ολοδατερόλης (5 mcg/5 mcg, TIO/OLO), για συμπτωματικούς ασθενείς με ΧΑΠ.
Οι μελέτες σύγκρισης αποκτούν όλο και σημαντικότερο ρόλο στη συζήτηση για εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών διεθνώς. Λειτουργώντας κυρίως συμβουλευτικά στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τις αποδοτικότερες θεραπείες κλνικά και οικονομικά.
GSK και Innoviva, Inc. ανακοίνωσαν θετικά δεδομένα από την παραπάνω μελέτη σύγκρισης και τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο Advances in Therapy. Η μελέτη (ανοιχτή, διασταυρούμενη μελέτη 236 ασθενών με ΧΑΠ, διάρκειας οχτώ εβδομάδων) επέδειξε ανωτερότητα του UMEC/VI έναντι του TIO/OLO (με μία διαφορά 52 mL στον κατώτατο FEV την 8 η εβδομάδα). Να τονισουμε ότι οι ίδιοι ασθενεις έλαβαν και τις 2 θεραπείες, προκειμένου να υπάρξει κοινή βιολογική βάση.
Η μελέτη εξέτασε τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, η οποια βελτίωση κατά 40% περισσότερο σε σύγκριση με το τιοτρόπιο/ολοδατερόλη, αλλά και τη χρήση της συσκευής, ενώ ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε διπλάσια πιθανότητα να επιτευχθεί κλινικά σημαντική βελτίωση στην αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς.
«Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της μελέτης απάλειψε τις κλινικές διαφορές μεταξύ των ασθενών, καθώς έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να εκτεθούν και στις δυο θεραπείες, ενώ παράλληλα έδωσε το βήμα στους ασθενείς να εκφράσουν την προτίμησή τους για την εισπνευστική συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης έναντι της εισπνευστική συσκευή του τιοτροπίου/ολοδατερόλης», σημειώνει η Τζούλια Βασιλειάδου, Medical Director GSK Ελλάδος.
Τονίζεται, όμως, ότι η μελέτη δεν εξέτασε το σημαντικό κομμάτι των παροξύνσεων, πεδίο το οποίο απαιτεί μεγαλύτερο δείγμα και διάρκεια, ενώ οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως και οι δύο θεραπείες αποτελούν “όπλα” στη φαρέτρα τους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ