Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με τη θνησιμότητα από καρκίνο ανεξάρτητα ή έμμεσα μέσω των καθιερωμένων επιδράσεων στην αυξημένη παχυσαρκία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Τα στοιχεία παρουσιάζουν περιληπτικά οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ηλίας Κοττέας (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Ογκολογίας), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις συνδέσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών με άλλες γλυκαντικές ουσίες με τη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα στοιχεία προέκυψαν από την προοπτική μελέτη Cancer Prevention Study-II (CPS-II). Το εγχείρημα άρχισε το 1982, όταν 934.777 συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αναψυκτικών. Στη συνέχεια οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα για θανάτους από καρκίνο έως το 2016. Οι ερευνητές αξιοποίησαν μοντέλα για να εξετάσουν τις συσχετίσεις των τύπων αναψυκτικών με τη θνησιμότητα από καρκίνο, χωρίς και με προσαρμογή του δείκτη μάζα σώματος.
Το διάστημα παρακολούθησης, 135.093 συμμετέχοντες απεβίωσαν από καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσα τα εξής:
- Η κατανάλωση περισσότερο από δυο ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα έναντι της μηδενικής κατανάλωσης δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα από όλους τους καρκίνους ανεξαιρέτως, αλλά από εκείνους που σχετίζονται με παχυσαρκία. Η σχέση αυτή εξαλείφθηκε μετά την προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος.
- Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συσχετίστηκαν όμως συγκεκριμένα με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου και των νεφρών, ανεξαρτήτως δείκτη μάζας σώματος.
- Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά (περισσότερα των δυο την ημέρα) με γλυκαντικές ουσίες παρουσίασαν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος, ακόμη και μετά από προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος.
Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της επαγόμενης παχυσαρκίας. Πλέον η επόμενη επιστημονική έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στον ρόλο του δείκτη μάζας σώματος σε μελέτες για ζαχαρούχα αναψυκτικά και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην χάραξη πολιτικής για την κατανάλωση αναψυκτικών.