Νέος κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα δημοσιευθεί εντός του μηνός, υποστήριξε από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Ποδηματάς. Παράλληλα, κοντά σε αποτέλεσμα φέρεται να είναι η συζήτηση για νέο πλαίσιο στις κλινικές μελέτες.
Η διαπραγμάτευση για τα μισά φάρμακα που έχουν έρθει στην Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί, υποστήριξε ο κ. Ποδηματάς, στο πλαίσιο της συζήτησης που έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου, δηλώνοντας πως η νέα Θετική Λίστα θα αναρτηθεί μέσα στον Απρίλιο. Μάλιστα, ανέφερε πως θα αναζητείται τρόπος ώστε γίνεται ενημέρωση για τα εν λόγω σκευάσματα πριν την ανάρτηση του Θετικού Καταλόγου, αναρτώντας για παράδειγμα την εισήγηση προς τον Υπουργό. Περισσότερα από 100 είναι τα φάρμακα που περιμένουν να αξιολογηθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής HTA και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Καθηγητή Α.Π.Θ., Δ. Κούβελα.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου την έκδοση συμπληρωματικών λιστών για κάθε φάρμακο και δεν θα πρέπει η αγορά να αναμένει την ενιαία λίστα. Εξέφρασε ωστόσο το προβληματισμό της φαρμακοβιομηχανίας, «πως μπορούμε να συζητάμε για αξιολόγηση από τη μία και για clawback από την άλλη».
Επιπλέον, τόσο ο κ. Παπαδημητρίου όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτείας ανέφεραν πως και είναι σε καλό σημείο οι συζητήσεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και το κίνητρο της απαλλαγής από το clawback για τις εταιρίες που διενεργούν κλινικές μελέτες.
«Αυτό που ξεκίνησε να λειτουργεί είναι μια φιλότιμη προσπάθεια, αλλά δεν απαντά με τις δικές μας προσδοκίες», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου για το νέο σύστημα αξιολόγησης και αποζημίωσης. Κατά τον ίδιο, η στελέχωση της Επιτροπής HTA θα πρέπει να είναι επαρκής και πλήρους απασχόλησης.
«Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν. Βάσει των δικών μας στοιχείων έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 100 αιτήσεις, αρκετές από αυτές έχουν ξεπεράσει τον ορίζοντα των 180 ημερών. «Βλέπω έναν κίνδυνο μποτιλιαρίσματος στη διαπραγμάτευση», εκτίμησε. Μάλιστα, ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση τι θα γίνει με την αποζημίωση», ανέφερε, πριν ενημερωθεί από τον κ. Ποδηματά ότι η Λίστα αναμένεται εντός του μηνός.
«Το ζήτημα είναι να μη δουν οι ασθενείς το κενό στην πρόσβαση τους στις θεραπείες, να μεγαλώνει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Π. Αποστολίδης. Πρότεινε, δε, να επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από ΕΜΑ και ΕΟΦ. «Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά πρέπει οι διαδικασίες να επιταχυνθούν», συμπλήρωσε. Περιγράφοντας τα εμπόδια που προέκυψαν ο κ. Κούβελας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων. Παράλληλα, υπήρχαν εκκρεμότητες από την προηγούμενη επιτροπή και άλλες που προέκυψαν λόγω αλλαγής της νομοθεσίας της αξιολόγησης, που επιβάρυναν και τις δύο επιτροπές
«Υπήρξε και το πρόβλημα εύρεσης εξωτερικών αξιολογητών. Αυτό ήταν δικό μου λάθος γιατί εκτίμησα ότι θα βρίσκονταν. Αλλά δεν υπάρχουν αξιολογητές ικανοί», συμπλήρωσε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Επιτροπή έχει δικαίωμα να σταματάει το ρολόι στη διαδικασία. Υποστήριξε, ακόμη, ότι στην περίπτωση των γενοσήμων, πρέπει να αξιολογούνται όλα γιατί όλα μπορούν να παίρνουν έγκριση, αλλά δεν είναι όλα καλά. «Δεν πρέπει να κρίνουμε αν η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση γίνεται στις 180 ημέρες, αλλά να δούμε και τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες. Έχουμε χώρες με μακροχρόνια εμπειρία που δεν τα καταφέρουν σε 6 μήνες. Ο πήχης είναι προσδιορισμένος από την Ε.Ε. στις 180 ημέρες, αλλά ούτε οι άλλες χώρες το τηρούν.
Αν το κρίνουμε με αυτό τον τρόπο είμαστε καλά και δεν καταλαβαίνω γιατί το συνειδητοποιούμε», σημείωσε ο κ. Ποδηματά. «Εμείς κάνουμε υπομονή, όχι οι εταιρείες. Θα μπορούσαμε απλά να το κόψουμε το φάρμακο», σχολίασε ο κ. Κούβελας. Κατά τη γνώμη του, δε, υπάρχουν φάρμακα που έχουν αδειοδοτηθεί, τα οποία δεν θα έπρεπε έχουν πάρει έγκριση. Τόσο ο κ. Ποδηματάς όσο και ο κ. Κούβελας υπογράμμισαν την ανάγκη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων όλων των κλινικών μελετών, που πέρα από τη διαφάνεια συμβάλει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, πρακτική που δεν είναι αυτονόητη ή ευρέως διαδεδομένη.
«Δε νομίζω ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη του «μη χείρον , βέλτιστον». Όλοι μιλάν για διεύρυνση παραμέτρων, ένα σύστημα πολύ πιο ευέλικτο», ανέφερε ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Adjunct Professor και Επικεφαλής Ανάπτυξης Ερευνών στο Ινστιτούτο WifOR.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ