Σε διαβούλευση θα δοθεί μετά το Πάσχα η Υπουργική Απόφαση που εισάγει αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων. Τα 65 εκατ. ευρώ έφθασε η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τρόπους «ψαλιδίσματος» της επιβάρυνσης των πολιτών στην αγορά των φαρμάκων τους αναζητεί η Αριστοτέλους, με την προεκλογική περίοδο να ευνοεί τέτοιου είδους πολιτικές. Με μια σειρά, λοιπόν, από επιμέρους παρεμβάσεις προσπαθεί να μειώσει την ιδιωτική συμμετοχή στο φάρμακο, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ κατάφερε το 2018 να ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 364 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που πλήρωσαν για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%,10%, 25%), ενώ στα 261 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή που προέκυψε από την καταβολή της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που πήγαν σε ΜΗΣΥΦΑ ή σκευάσματα της αρνητικής λίστας ή συνταγογραφούμενα που αγοράστηκαν πλήρως από τους πολίτες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως με το νέο σύστημα θα περιοριστεί σημαντικά η επιβάρυνση από τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Επιπλέον, εξετάζεται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν γενόσημα. Θυμίζουμε ότι έχει μηδενιστεί η συμμετοχή σε όσους επιλέγουν γενόσημο, σε όσα είχαν 10%. Σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας από αυτή την παρέμβαση η ιδιωτική συμμετοχή μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η μείωση στο 20% της συμμετοχής στα γενόσημα με 25%.
Ο κ. Ξανθός επανέλαβε τα σχέδια για υποδιπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή για τα νέα φάρμακα που εισάγονται στην εγχώρια αγορά αφού έχουν περάσει από διαπραγμάτευση. Εν ολίγοις, για όσα φάρμακα η πολιτεία έχει διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης, η οποία είναι εμπιστευτική στο πλαίσιο του συστήματος Αξιολόγησης-Διαπραγμάτευσης, η συμμετοχή του ασθενούς θα πέφτει στο μισό (αν δηλαδή είναι 25% θα μειώνεται στο 12,5% αν είναι στο 10% τότε θα πάει στο 5%).
Η ΥΑ θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα. Αναφερόμενος, πάντως, στις άλλες παρεμβάσεις μείωσης της επιβάρυνσης των πολιτών ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε η δαπάνη που πληρώνουν οι πολίτες για το 1 ευρώ ανά συνταγή, με την κατάργηση του περιορισμού των 3 φαρμάκων σε κάθε συνταγή. Επίσης, αναφέρθηκε και στο μηδενισμό της συμμετοχής για φάρμακα συνοδών παθήσεων καρκινοπαθών.
Βέβαια, ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δαπάνη τους. Σημείωσε, λοιπόν, πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 532.000 διαφορετικούς ανασφάλιστους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 65 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας πως προστίθενται στη δαπάνη. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει πως αυτή την επιβάρυνση την καλύπτει επί της ουσίας η φαρμακοβιομηχανία. Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι η δαπάνη είχε φθάσει τα 144 εκατ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ