Η πολιτική Υγείας στην Ευρώπη φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα σταυροδρόμι. Όπως τονίστηκε στην πρώτη συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Υγεία του Gastein απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να τεθούν πλέον σε εφαρμογή αποτελεσματικές πολιτικές.
«Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν όραμα», δήλωσε ο Martin Seychell, υποδιευθυντής του DG SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η πολιτική υγείας βοηθάει στο σχεδιασμό των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.
«Σε συνδυασμό με το όραμα, κάποιος πρέπει να αναλάβει δράση», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου της Εσθονίας, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να πιέσουμε για τη λήψη αυτής της δράσης. Όπως διευκρίνισε, τα εργαλεία υπάρχουν αλλά απαιτείται και πολιτική βούληση.
Πρέπει να εστιάσουμε στην εφαρμογή των πολιτικών, ξεπερνώντας τον κατακερματισμό, σημείωσε ο Clemens Martin Auer, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας και πρόεδρος του Φόρουμ.
Οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από τη συνεργασία και τη συζήτηση, εκτίμησε προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς σύγκρουση», φιλική και πολιτισμένη, αλλά σύγκρουση.
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης πολιτικών κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον σύμφωνα με τον κ. Seychell. Πρόκειται, όπως, για περίπλοκο εγχείρημα που απαιτεί να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των κρατών-μελών. Την ίδια ώρα, η τεχνολογία που μπορεί να επιτρέψει την ουσιαστική μετατροπή των νοσοκομειοκεντρικών συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά συστήματα υγείας, ορισμένες φορές είναι λιγότερο ευκίνητη από τους ανθρώπους, έτσι παραμένει δύσκολο για τους πολίτες να έχουν πρόσβαση τους φακέλους υγείας τους σε άλλες χώρες.
Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να διευκολύνει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις σωστές τεχνικές και νομικές δομές για τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η τεχνολογία είναι απλά το μέσο για την επίτευξη των στόχων στην Υγεία, συμπλήρωσε. Τόνισε, μάλιστα, και την αυξανόμενα συνεργασία σε τομείς όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA).
Κατά τον κ. Seychell τα δύο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον είναι τα μεταδοτικά νοσήματα και η μικροβιακή αντοχή. Σε ό,τι αφορά τα πρώτα ο Υποδιευθυντής του DG Sante αναγνώρισε πως τα τελευταία χρόνια «επικεντρωθήκαμε στις μη μεταδοτικές ασθένειες και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιδημίες ασθενειών που νομίζαμε ότι έχουμε εξαλείψει εδώ και καιρό», χάρη στους εμβολιασμούς.
Σε ό,τι αφορά τη μικροβιακή αντοχή, η Κομισιόν διαμορφώνει ένα νέο Σχέδιο Δράσης, που θα αφορά στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, σε συνέχεια του πρώτου Σχεδίου που κατέγραφε το πρόβλημα.
Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στη 2η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή (διαβάστε εδώ).
«Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη παράδειγμα καλών πρακτικών διεθνώς, διανέμοντας τη γνώση χωρών που ήδη εφαρμόζουν τέτοιες καλές πρακτικές», σημείωσε ο κ. Seychell.
Ανέδειξε παράλληλα τη σημασία της έρευνας, κυρίως στο πεδίο των εναλλακτικών τεχνολογιών και όχι τόσο στην ανάπτυξη αντιβιοτικών, πεδίο που παρουσιάζει φτωχά αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός προέκυψε κατά τη συζήτηση γύρω από την πρόσβαση στην Υγεία ατόμων που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Αυτό που κατέστη σαφές είναι πως εντοπίζονται σοβαρά κενά στις κοινωνικές πολιτκές που αφορούν ομάδες οπως μετανάστες, εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ, οροθετικοί και ηπατοπαθείς, ψυχικά ασθενείς, φυλακισμένοι και άστεγοι.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ