Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια λύση για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι ήταν σε θέση να σταματήσει την ασθένεια και να βελτιώσει τα συμπτώματα!
Η μέθοδος περιλαμβάνει την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με τη χρήση χημειοθεραπείας και την επανεκκίνησή του με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα.
Στις δοκιμές συμμετείχαν 102 ασθενείς από νοσοκομεία σε Σικάγο, Σέφιλντ, Ουψάλα στη Σουηδία και Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Όλοι τους είχαν υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας – η πιο συχνή μορφή της νόσου, όπου τις υποτροπές ακολουθούν περίοδοι ύφεσης. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, στη μία 50 άτομα έλαβαν την παραδοσιακή θεραπεία με φάρμακα (ομάδα ελέγχου) και στην άλλη, 52 άτομα υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων (HSCT).
Μετά από ένα χρόνο, παρατηρήθηκε μόνο μία υποτροπή μεταξύ της ομάδας των βλαστοκυττάρων σε σύγκριση με 39 στην ομάδα φαρμάκων! Μετά μια μέση παρακολούθηση 3 ετών, η μεταμόσχευση απέτυχε σε 3 από τους 52 ασθενείς (6%), σε σύγκριση με 30 από τους 50 (60%) στην ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς στην ομάδα μεταμόσχευσης παρουσίασαν μείωση στην αναπηρία, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν στην ομάδα ελέγχου.
Ο καθηγητής Richard Burt, επικεφαλής ερευνητής στο Northwestern University Chicago, δήλωσε ότι «τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά υπέρ της μεταμόσχευσης ενάντια στα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα. Η νευρολογική κοινότητα ήταν σκεπτικιστική σχετικά με αυτή τη θεραπεία, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα αλλάξουν την κατάσταση».
Ο καθηγητής John Snowden, αιματολόγος και διευθυντής της μεταμόσχευσης αίματος και μυελού των οστών στο νοσοκομείο Royal Hallamshire του Sheffield, δήλωσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα. Είναι μία μέθοδος που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης ασθενών βαριά σκλήρυνση που είναι ανθεκτική στα φάρμακα».
Η θεραπεία χρησιμοποιεί χημειοθεραπεία για να καταστρέψει το ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια, βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από το αίμα του ασθενούς και από το μυελό των οστών, επανεγχύονται στον ασθενή. Το κόστος για τη μεταμόσχευση είναι υψηλό, καθώς κοστίζει περίπου 30.000 λίρες, αλλά είναι περίπου το ίδιο με την ετήσια τιμή ορισμένων φαρμάκων για τη νόσο.
Πάντως, οι γιατροί τονίζουν ότι δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς και η διαδικασία μπορεί να είναι εξαντλητική, με χημειοθεραπεία και λίγες εβδομάδες σε απομόνωση στο νοσοκομείο. Η Δρ Susan Kohlhaas, διευθύντρια έρευνας στο MS Society της Βρετανίας δήλωσε ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων «θα αναγνωριστεί σύντομα ως εδραιωμένη θεραπεία στην Αγγλία – και όταν συμβεί αυτό, η προτεραιότητά μας θα είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι μπορούν να επωφεληθούν μπορούν πραγματικά να έχουν πρόσβαση».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ