OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας φαρμάκων DEMO ΑΒΕΕ βρέθηκαν 15 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψης τους σε ευρωπαϊκή χώρα.
Το πανεπιστήμιο Stanford, είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, απόφοιτοι του οποίου έχουν ιδρύσει κάποιες από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παγκοσμίως όπως: Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Nvidia, Yahoo!, Cisco Systems, Silicon Graphics και Google. Το 2017 ο αριθμός των σπουδαστών του ήταν 17.000 ενώ το ποσοστό αποδοχής είναι μόλις στο 4,8%.
Στην επίσκεψη που είχαν στην Αθήνα οι φοιτητές από 7 διαφορετικές εθνικότητες, ανάμεσα τους και ένας Έλληνας, με πτυχία στην ιατρική, στην βιολογία, στην τεχνολογία και στις πολιτικές επιστήμες, ζήτησαν να γνωρίσουν από κοντά 2-3 μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να συζητήσουν την ελληνική οικονομική επικαιρότητα αλλά και ζητήματα που άπτονται της απασχόλησης και των επενδύσεων. Η DEMO με μεγάλη χαρά για την επιλογή τους να την ξεχωρίσουν και να την συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους, υποδέχθηκε τους φοιτητές και τους παρουσίασε εν συντομία την ιστορία της στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ ξενάγησε τους νέους επιστήμονες στους χώρους των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και Παραγωγής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Αντιπρόεδρο ης Βιομηχανίας, κ. Δημήτρη Δέμο, τους δόθηκε η ευκαιρία να θέσουν τις ρωτήσεις τους αλλά και να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους που είδαν από κοντά το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενεσίμων σκευασμάτων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με 21 γραμμές παραγωγής και 24 γραμμές συσκευασίας.
Ο κ. Δέμος τους μίλησε «για την σημασία του ελληνικού φαρμάκου που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία. Συνδυάζει, όπως είπε, την υψηλή τεχνολογία και την ποιότητα στην παραγωγή, με χαμηλό κόστος για τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία της χώρας μας. Ταυτόχρονα, συμβάλει αποφασιστικά στην Εθνική Οικονομία και την απασχόληση, μέσω των επενδύσεων, της έρευνας και των εξαγωγών που πραγματοποιεί η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία. Το Ελληνικό Φάρμακο, δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν μετά τα πετρελαιοειδή και πριν τον ναυτιλιακό τομέα, όπως τόνισε, αναγνωρίζεται διεθνώς, λόγω της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, που μάλιστα της προσφέρει και διεθνές κύρος».
Σε ότι αφορά στην DEMO και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «η χρονιά σταθμός ήταν το 1996 όπου η εταιρεία κάνει στροφή στην νοσοκομειακή αγορά ενώ ένα χρόνο μετά αναπτύσσει τη μοναδική γραμμή παραγωγής πλαστικών αμπουλών στην Ελλάδα. Έως τότε, εξήγησε, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούσαν πλαστικές συσκευασίες. Οι οροί στα νοσοκομεία ήταν σε γυάλινες φιάλες. Το ίδιο και τα σιρόπια, οι αντιβιώσεις και όλα τα φάρμακα σε υγρή μορφή που ήταν σε γυάλινα μπουκαλάκια. Η ευχρηστία του προϊόντος στη νοσοκομειακή αγορά ήταν και η αιτία να εκτιναχτούν οι πωλήσεις. Το 1997 η εταιρεία παρήγαγε με τη νέα τεχνολογία ενέσιμα διαλύματα και το 1998 αντιβιοτικά. Σήμερα η DEMO είναι πρώτη στις πωλήσεις ενεσίμων στη νοσοκομειακή αγορά και πρώτη στις εξαγωγές επωνύμων σκευασμάτων σε 84 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση της DEMO από διεθνείς οργανισμούς καθώς η βιομηχανία είναι ο επίσημος προμηθευτής του ΠΟΥ, του ΟΗΕ, των ΓΧΣ, της UNISEF και του Ερυθρού Σταυρού όπως επίσης απάντησε και για το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της DEMO αφού για αρκετά χρόνια στηρίζει Κοινωνικά Φαρμακεία, απομακρυσμένα Ιατρεία σε νησιά του Αιγαίου, Ιδρύματα και ΜΚΟ.
Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις φαρμακευτικές εταιρείες, βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αμοιβαία αναγνώριση των παραγωγικών μονάδων (EU – US GMP Agreement), να εξάγουν ευκολότερα τα φάρμακά τους στην αγορά των Η.Π.Α, ανοίγοντας νέους εμπορικούς ορίζοντες για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ