Ενημέρωση και πρόληψη για το μεταβολικό σύνδρομο συνιστούν οι ειδικοί καθώς συνδέεται με πολλές σοβαρές και χρόνιες επιπλοκές, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. Σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού διαθέτει συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που συνιστά το μεταβολικό σύνδρομο.
Βασικός δείκτης αποτελεί η κεντρική παχυσαρκία, γνωστή και ως σπλαχνική παχυσαρκία ή ανδρικού τύπου, με τη συσσώρευση λιπώδους ιστού κυρίως γύρω από την μέση και τον κορμό. Εκδηλώσεις του μεταβολικού συνδρόμου αποτελούν η υψηλή αρτηριακή πίεση,η μειωμένη HDL χοληστερόλη ορού νηστείας, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορού νηστείας, η μειωμένη γλυκόζη νηστείας, η αντίσταση στην ινσουλίνη ή ο προδιαβήτης. Οι σχετιζόμενες ενδείξεις περιλαμβάνουν υπερουριχαιμία, λιπώδες ήπαρ (ειδικά μαζί με παχυσαρκία) που εξελίσσεται σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες, στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και μελανίζουσα ακάνθωση.
Ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί εάν η παχυσαρκία ή/και η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι οι κύριες αιτίες του μεταβολικού συνδρόμου, ή εάν είναι συνέπειες μιας πιο εκτεταμένης μεταβολικής διαταραχής. Ωστόσο, ποι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται από την πάθηση του μεταβολικού συνδρόμου είναι μεγαλύτερης ηλικίας, παχύσαρκοι και έχουν κάποιο βαθμό αντίστασης στην ινσουλίνη.
Αποτελούν η διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, η γενετική, η γήρανση, η καθιστική συμπεριφορά σε συνδυασμό με την χαμηλή σωματική δραστηριότητα, ο διαταραγμένος ύπνος και οι διαταραχές στην ψυχολογική διάθεση, η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων και η υπερβολική χρήση αλκοόλ.
Το βασικό κλινικό συστατικό του συνδρόμου είναι το σπλαχνικό ή/και το έκτοπο λίπος, δηλαδή το λίπος σε όργανα που δεν έχουν σχεδιαστεί για αποθήκευση λίπους, ενώ η κύρια μεταβολική ανωμαλία είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Εφόσον υπάρξει διάγνωση, χρειάζεται δράση για την ελάττωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή επιπλοκών, καθώς και διαβήτη τύπου 2. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται να γίνεται ξεχωριστή εκτίμηση για κάθε ασθενή σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει και να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
Η θεραπεία κινείται σε δύο βασικούς άξονες, την πρωτογενή παρέμβαση και τη δευτερογενή παρέμβαση.
Χρειάζεται αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα 30 λεπτών κάθε ημέρα, καθώς και υγιεινή διατροφή με μειωμένες θερμίδες. Σε επιμέρους διαταραχές που συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο αντιμετωπίζονται ξεχωριστά και εξατομικευμένα. Για παράδειγμα, με χρήση διουρητικών και αναστολέων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της υπέρτασης. Διάφορα φάρμακα για την χοληστερόλη μπορεί να είναι χρήσιμα, εάν η χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια ή/και η HDL χοληστερόλη είναι μη φυσιολογικά. Επίσης, ο διαιτητικός περιορισμός υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και ελαχιστοποιεί την χρήση πολλών φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφούνται για το μεταβολικό σύνδρομο. Στον Όμιλο διαγνωστικών κέντρων Affidea, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση διενεργούνται όλες οι ιατρικές εξετάσεις για την διάγνωση και παρακολούθηση του μεταβολικού συνδρόμου, με εγγύηση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ