Ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά διαφορετική θεραπεία, ζητούν οι επιστήμονες με δεδομένη την ταυτόχρονη κυκλοφορία τους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 150 ασθενείς καταλήγουν, και πολλαπλάσιοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ για επιπλοκές της γρίπης, ενώ στις ΗΠΑ, υπολογίζονται αντίστοιχα περίπου 32.000 με 69.000 νεκροί ετησίως.
Η COVID-19 δεν φαίνεται να είναι εποχιακή νόσος, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων τους θερινούς μήνες. Η «συνύπαρξη» με την γρίπη γεννά ερωτηματικά για την επίδραση στην πανδημία αλλά και την επίπτωση των μέτρων υγιεινής στην πορεία της γρίπης.
Ακόμη, μια κακή έκβαση της γρίπης, ενδεχομένως εξαιτίας πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο, σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να επιβαρύνει τις ΜΕΘ.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και της νόσου COVID-19.
Η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, ενώ η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Ο εντοπισμός της αιτίας της λοίμωξης των ασθενών συμβάλλει στον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας, αφού μπορεί η υποστηρικτική θεραπεία να είναι παρόμοια στις δυο περιπτώσεις, αλλά οι ειδικές θεραπείες διαφέρουν.
Εάν ο ασθενής έχει γρίπη και αντιμετωπιστεί σαν να έχει COVID-19 είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής.
Σχετικά με τη θεραπεία με Remdesivir αν και παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι το remdesivir είχε δράση κατά της γρίπης Α, δεν έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με γρίπη, οπότε δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αυτής της νόσου.
Η δεξαμεθαζόνη (είναι μια μορφή κορτιζόνης), φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε ορισμένους βαριά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, αλλά θα μπορούσε να βλάψει αυτούς που έχουν γρίπη.
Η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (IDSA) συνέστησε να μην χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία της εποχικής γρίπης, εκτός εάν ενδείκνυται κλινικά για άλλους λόγους, όπως το άσθμα, καθώς δυο μετα-αναλύσεις μελετών παρατήρησης έδειξαν ότι η θεραπεία με κορτικοστεροειδή ασθενών που νοσηλεύτηκαν με γρίπη συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα.
Επίσης, εάν αποδοθούν κατά λάθος τα συμπτώματα σε γρίπη και δεν ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να ευνοηθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Γιατροί σε αρκετές χώρες ανέφεραν ασθενείς που είχαν θετικά τεστ τόσο για την COVID-19 όσο και για την εποχική γρίπη, αλλά αποτέλεσαν μικρή μειονότητα.
Το πιθανότερο είναι ότι έχουν το ένα ή το άλλο: στις ΗΠΑ μόνο το 3% ή το 4% του πληθυσμού έχουν λοίμωξη SARS-CoV-2, ενώ το 10% έως 20% μπορεί να μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, οπότε οι πιθανότητες μόλυνσης και από τους δύο ταυτόχρονα είναι σχετικά μικρές.
Πρώιμες αναφορές από την Κίνα έδειξαν ότι η μόλυνση με άλλους αναπνευστικούς ιούς ήταν εξαιρετικά σπάνια σε ασθενείς με COVID-19, αλλά μεταγενέστερες αναφορές από την Κίνα και τις ΗΠΑ έδειξαν ότι μέχρι και 11.8% των ασθενών είχαν συν-λοίμωξη με γρίπη. Μελέτες εντόπισαν λοιμώξεις και με άλλους αναπνευστικούς ιούς (όχι γρίπη) όπως ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός ιός (RSV).
Η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και άλλες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της COVID-19 αναμένεται να μειώσουν ακόμη τη μετάδοση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Στην Ταϊβάν συνέκριναν δεδομένα από το 2016 έως το 2020, διαπίστωσαν ελάττωση των περιπτώσεων σοβαρής γρίπης, πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και θανάτων από πνευμονία. Γιαπωνέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ελαττωμένη δραστηριότητα της γρίπης, συγκρίνοντας εβδομάδα με εβδομάδα το 2020 σε σύγκριση με τις προηγούμενες πέντε σεζόν.
Ερευνητές στο Κατάρ ανέφεραν επίσης μια «δραματική μείωση» της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης μετά το κλείσιμο των σχολείων.
Η ήπια γρίπη του νότιου ημισφαιρίου μπορεί να ερμηνευτεί και από άλλη οπτική: ότι η COVID-19 έχει κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και έτσι τα άτομα με γρίπη μένουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται ή δεν αναζητούν περίθαλψη, αλλά χάνονται στο πλήθος των ασθενών με COVID-19.
Ο επικείμενος χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο αύξησε το ενδιαφέρον για τα εμβόλια γρίπης. Οι κατασκευαστές εμβολίων κατά της γρίπης ανακοίνωσαν αυξήσεις της παραγωγής για τη σεζόν 2020-21. Το CDC προβλέπει τον αριθμό ρεκόρ των 194 εκατομμύριων έως 198 εκατομμύριων δόσεων – αύξηση 20 εκατομμυρίων δόσεων από πέρυσι. Επίσης, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκτείνει τις ηλικιακές ομάδες που είναι επιλέξιμες για δωρεάν εμβόλιο γρίπης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ ηλικιωμένων μπορεί να κυμαίνονται από 2% έως 72.8%, ανάλογα με τη χώρα.
Επίσης, προβληματισμός υπάρχει γιατί εάν ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί λιγότερο, σημαίνει λιγότερες ενδείξεις σχετικά με το ποιες γενετικές παραλλαγές είναι πιο διαδεδομένες και πιθανότατα θα συμβάλουν στην επόμενη εποχή της γρίπης. Τα εργαστήρια που συλλέγουν και αναλύουν δείγματα γρίπης για να αποφασίσουν τη σύνθεση του εμβολίου του επόμενου έτους, λένε ότι έχουν λάβει λιγότερα δείγματα ασθενών από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια και κάνουν λόγο για ανεπαρκή δεδομένα που θα οδηγήσουν σε ένα λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο για το Νότιο Ημισφαίριο το 2021.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ