Η προσοχή εφιστάται στους κολυμβητές κατά τους θερινούς μήνες για πιθανές μολύνσεις εξωτερικής ωτίτιδας, γνωστή και ως το «αυτί του κολυμβητή».
Ενδεικτικό είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων.
Υπενθυμίζεται ότι η εξωτερική ωτίτιδα οφείλεται σε μικρόβια, όπως η ψευδομονάδα και άλλα, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο νερό των πισινών, των λιμνών ακόμη και της θάλασσας.
«Το νερό σε πισίνες, λίμνες αλλά και σε μερικές παραλίες- με λίγο ρεύμα -συσσωρεύει πολλά βακτήρια και αν αυτά εισέλθουν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, μπορεί να βλάψουν το δέρμα, αλλάζοντας το pH του, δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής τους. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν ο ιός ή οι μύκητες εισέλθουν στο αυτί» τονίζει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
Ο ειδικός επισημαίνει ότι μια λοίμωξη στο δέρμα στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού μπορεί να μετατραπεί σε φλεγμονή, «προκαλώντας πρώτα φαγούρα και στη συνέχεια ήπιο έως έντονο πόνο στο αυτί, το οποίο χειροτερεύει όταν το αγγίζεις».
«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» διευκρινίζει ο κ Αρτόπουλος.
Βοήθεια από τον ΩΡΛ θα πρέπει να ζητάται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, για την λήψη της κατάλληλης θεραπείας. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη ολοκλήρωσης της θεραπείας, η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να επαναληφθεί, κάτι που θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη στεροειδή.
Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής μέτρα προφύλαξης σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά:;
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ