Του Μανώλη Μανωλαράκη, Διατολόγου-Διατροφολόγου
Οι μέρες μετά το Πάσχα είναι συνήθως γεμάτες τύψεις και ενοχές. Είτε Γιατί δεν καταφέραμε να συγκρατηθούμε πάνω από το τραπέζι, είτε γιατί αφήσαμε τον εαυτό μας λίγο πιο χαλαρό από ότι θα έπρεπε. Ο καιρός καλυτερεύει και τα κοντομάνικα βγαίνουν από τα ντουλάπια. Και τα κιλά στη ζυγαριά δείχνουν να παραμένουν αμετακίνητα αν όχι ανοδικά.
Πολλοί αισθάνονται ότι ο χρόνος τελειώνει, ότι οι μέρες του καλοκαιριού φτάνουν και ότι οι παραλίες είναι όλο και πιο κοντά. Αναζητούν δραστικές λύσεις με άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη μεγάλη απώλεια βάρους. Λύσεις που τις πιο πολλές φορές μπορεί να έχουν ένα παροδικό αποτέλεσμα, που όμως γρήγορα θα χαθεί μέσα στις διακοπές του καλοκαιριού. Κι όμως η πικρή εμπειρία από παλαιότερες προσπάθειες δείχνει να μην έχει γίνει μάθημα. Και το μόνο που ισχύει είναι η εμμονή στην εύκολη και γρήγορη λύση.
Υπάρχει όμως μία αποτοξίνωση που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει. Μια ριζική μέθοδος που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά να γλιτώσει από πολλά προβλήματα αλλά κυρίως από τα βάσανα των κιλών. Και αυτή είναι η αποτοξίνωση από την ίδια την εμμονή της αποτοξίνωσης.
Ίσως είναι αυτή η προσήλωση στα κιλά, η δέσμευση στο νούμερο της ζυγαριάς και όχι στην ουσία που κάνει πολλούς να καταφεύγουν με αγωνία σε διάφορους τρόπους «αδυνατίσματος». Αυτό που τους κάνει να βρίσκουν το κλαδί και να χάνουν το δάσος. Γιατί η ουσία δεν βρίσκεται σε ένα νούμερο στη ζυγαριά αλλά στο συνολικό τρόπο μέσα από τον οποίο κάποιος διαμορφώνει τη συμπεριφορά του απέναντι στο φαγητό.
Έχουμε ενοχοποιήσει την κατανάλωση της τροφής και έχουμε ξεχάσει ότι πέρα από πηγή θρεπτικών συστατικών είναι και κομμάτι της κοινωνικότητας μας. Βρισκόμαστε με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα σε χαρές και λύπες και μοιραζόμαστε μαζί το φαγητό γύρω από ένα τραπέζι. Το πόσο θα φάμε και το τι θα καταναλώσουμε πολλές φορές δεν καθορίζεται από τις διατροφικές μας ανάγκες, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων παραγόντων.
Ακόμα όμως και όταν υπερβούμε κάποια όρια και ξεφύγουμε στο φαγητό, μπορούμε πάντοτε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση και να διορθώσουμε το όποιο λάθος μας. Μπορούμε πάντοτε να κάνουμε αυτές τις μικρές καθημερινές διορθωτικές κινήσεις που θα μας κρατήσουν μέσα στα πλαίσια της σωστής διατροφής και θα αποτρέψουν μεγαλύτερες παρεκκλίσεις. Μέσα από ένα ισορροπημένο καθημερινό πρόγραμμα μπορούμε να αποφύγουμε τις υπερβάσεις αλλά και ταυτόχρονα να πετύχουμε ένα πολύ βασικό στόχο. Να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της κατανάλωσης φαγητού.
Αυτή η δαιμονοποίηση των τροφών και του φαγητού μας έχει οδηγήσει πολλές φορές σε λάθος εκτιμήσεις σχετικά με αυτό. Πόσο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ένα κομμάτι παστίτσιο ή ένα πιάτο μακαρόνια ή η κατανάλωση ενός γλυκού που μας πρόσφεραν σε μία γιορτή ή μία μπάλα παγωτό που απολαύσαμε μαζί με τους φίλους μας σε μία κοινή έξοδο ή ακόμα και η απόλαυση ενός φαγητού από έξω πχ σουβλάκι ή μπέργκερ;
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ΠΟΣΟ συχνά τα καταναλώνουμε και αν αυτά αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της διατροφής μας. Όταν ένας άνθρωπος σε καθημερινή βάση έχει :
τότε βρίσκεται μέσα σε ένα κανονικό πλαίσιο διατροφής.
Τελικά τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο απλά από ότι φαντάζεστε. Η δύσκολη και επίπονη εφαρμογή ενός “αποτοξινωτικού προγράμματος” δεν είναι αναγκαία και το βασικότερο οι ενοχές σε σχέση με το φαγητό χάνονται από τον ορίζοντά σας.
Προσπαθήστε λοιπόν να αποτοξινωθείτε από την εμμονή στη αποτοξίνωση και να κτίσετε ένα καθημερινό απλό πρόγραμμα καθημερινών κανόνων διατροφής. Ανακαλύψτε τη ποικιλία στις γεύσεις και τις τροφές και αποφύγετε τις μονότονες επιλογές. Αποκτήστε ένα απλό καθημερινό πλάνο κατακτώντας κάθε εβδομάδα μια καλή διατροφική συνήθεια. Και το βασικότερο, βάλτε σαν στόχο να διορθώσετε τα μικρά καθημερινά λάθη που τελικά αυξάνουν το σωματικό σας βάρος στη ζυγαριά. Αποτοξινωθείτε λοιπόν από την αποτοξίνωση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ