Skip to content

Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει, 6-12 μήνες μετά τη νόσηση

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Άτομα που έχουν νοσήσει από covid-19 θα πρέπει να κάνουν μόνο μία δόση σε χρονικό διάστημα 6-12 μηνών μετά τη φυσική νόσηση. Αν έχουν νοσήσει μερικές εβδομάδες πριν κάνουν την πρώτη δόση, τότε το ραντεβού πρέπει να αναβληθεί και επαναπρογραμματιστεί.

Αυτό ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Μέσα στις επόμενες δύο εμβομάδες, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι σε θέση να δώσει πιστοποιητικό σε άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία δόση ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Θυμίζουμε ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει διαγνωστεί ότι έχουν νοσήσει στη χώρα μας περίπου 389.000 άτομα. Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, μελέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δείξει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη νόσηση παραμένουν για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ότι πίστευαν οι ειδικοί, που φθάνει τουλάχιστον τους 12 μήνες.

Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 35-39 ετών σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ μέχρι πρότινος μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού μόνο για AstraZeneca. Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών και ήδη έχουν κλειστεί 145.000 ραντεβού. Μέχρι σήμερα, είχαν εμβολιαστεί μόνο με AstraZeneca το 26% αυτής της ηλικιακής κατηγορίας και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού θα καλυφθεί το 56%.

Τα δεδομένα ανά ηλικιακή ομάδα είναι η ακόλουθη:

Ηλικιακή ομάδα Ποσοστό ατόμων που έχουν κάνει μία δόση Ποσοστό ατόμων που έχουν κάνει μία δόση και έχουν κλείσει ραντεβού
85 ετών και άνω 65% 67%
80-84 ετών 66% 70%
75-79 ετών 76% 81,75%
70-74 ετών 64% 76%
65-69 ετών 57% 76,35%
60-64 ετών 59% 70,5%
50-54 ετών 41,2% 61%
45-49 ετών 26% 56%

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα μεγάλης μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχαν 12.000 άτομα, τα οποία είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca. Η μελέτη έδειξε ότι οι δύο δόσεις δίνουν μεγάλη προστασία (Pfizer 86%, AstraZeneca 60-66%) έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στη Βρετανία (βρετανική και ινδική).

κύηση και γαλουχία

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο και το έμβρυο, κυρίως από την προωρότητα. Γίνεται σε συνεργασία και με τη συμβουλή του γυναικολόγου της. Έχουν αναρτηθεί ειδικές οδηγίες για το θέμα από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής. Ο εμβολιασμός των εγκύων συστήνεται να γίνεται μόνο με εμβόλια mRNA.

Στο μεταξύ, νέα μελέτη από το Ισραήλ έχει δείξει ότι η ανοσολογική και η κυτταρική αντίδραση των εγκύων ήταν εξίσου θετική όσο και άλλων μη εγκύων γυναικών.Τέλος, η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι οι θηλάζουσες είναι λάθος να μην εμβολιάζονται.

 

COVID-19ΕμβολιασμόςΜαρία ΘεοδωρίδουΜάριος Θεμιστοκλέους

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΟΔΥ: 1.381 κρούσματα-563 διασωλήνωμένοι- 50 θάνατοι
Δυο νέα έργα στην υγεία προωθεί η ΗΔΙΚΑ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...