Με στόχο να χαρτογραφήσει το προφίλ των καπνιστών, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχίζουν το κάπνισμα, τους παράγοντες που θα τους οδηγούσαν στη διακοπή του, αλλά και τη στάση των πολιτών απέναντι στο κάπνισμα, η ΑΚΟΣ διενήργησε διαδικτυακά έρευνα.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε η συμβολή του παράγοντα της κοινωνικής συνθήκες στη νομιμοποίηση και την ενθάρρυνση του καπνίσματος. Το 57% των ανδρών και το 28,6% των γυναικών υποστήριξαν ότι άρχισαν το κάπνισμα γιατί παρασύρθηκαν από το φιλικό τους περιβάλλον. Την ίδια ώρα, το 17% των ανδρών και το 16,1% των γυναικών απάντησαν ότι άρχισαν να καπνίζουν λόγω μόδας.
Στην ίδια ερώτηση ως πιθανοί λόγοι έναρξης του καπνίσματος αναφέρονται οι συναισθηματικοί, σε υψηλό ποσοστό από τις γυναίκες (23,7%) ενώ οι άνδρες συγκεντρώνουν μόλις έναν 7,5%. Ένα ποσοστό 33,5% στις γυναίκες-20% αντίστοιχα στους άνδρες- δηλώνει ότι άρχισε το κάπνισμα τυχαία.
Ωστόσο, ο σημαντικότερος λόγος που τα δύο φύλα εξακολουθούν να καπνίζουν είναι η ευχαρίστηση (36,5% των ανδρών και 34,3% των γυναικών). Ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που αγγίζει το 25% ( γυναίκες μόλις 12% ) αναγνωρίζει ότι καπνίζει λόγω εξάρτησης, σε αντίθεση με τις γυναίκες που προτάσσουν την ψυχολογική ανάγκη (16,6%) με μόνο το 6,5% των ανδρών να κάνουν αντίστοιχη επιλογή. Σημαντικό ποσοστό γυναικών (20,7%) αλλά και ανδρών(16%) το αποδίδει στη συνήθεια.
Σημαντικότερο κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος αναδεικνύεται η εσωτερική απόφαση, κυρίως για τις γυναίκες (50,4%) απ’ ότι για τους άνδρες (25,5%). Σημαντικό ποσοστό των ανδρών που ερωτήθηκαν θα διέκοπταν το κάπνισμα λόγω ασθένειας (35,5%) ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής (27%) με τις γυναίκες να συγκεντρώνουν αντίστοιχα (27,5% και 13,9%)
Αναφορικά με το κίνητρο που ώθησε τελικά τους συμμετέχοντεςστην έρευνα να διακόψουν το κάπνισμα, οι πρώην καπνιστές αναφέρουν σε συντριπτικό ποσοστό την ιατρική συμβουλή (45,7%) ενώ μόνο ένα 11,4% των ερωτηθέντων διέκοψε το κάπνισμα από εσωτερική απόφαση που έλαβε.
Παρόλα αυτά, το 1/3 των καπνιστών δεν έκανε ποτέ προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, 4 στους 10 έκαναν μία έως δύο προσπάθειες ενώ πάνω από 3 προσπάθειες έκανε το 15,5% των γυναικών της έρευνας και το 19,5% των ανδρών.
Ανεκτική στάση απέναντι στους καπνιστές και τη βλαβερή τους συνήθεια έχει το 41,8% όσων δεν καπνίζουν και το 58% των πρώην καπνιστών.
Προβληματισμό, πάντως, θα έπρεπε να δημιουργεί στην πολιτική ηγεσία το γεγονός ότι το 70% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν επηρεάστηκαν από τις απαγορεύσεις του υπουργείου Υγείας.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αγώνα κατά του καπνίσματος. Στόχος μας λοιπόν η αλλαγή της στάσης των πολιτών μέσα από την ενημέρωση, με στόχο η απλή είδηση ότι το τσιγάρο υπονομεύει ανεπανόρθωτα την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας, να γίνει συνείδηση. Όπως και πάλι προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η ΑΚΟΣ, τα κατασταλτικά μέτρα της Πολιτείας και τα μέτρα απαγόρευσης δεν επηρέασαν το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ποσοστό συντριπτικά υψηλό. Επιπρόσθετα πρέπει να αποδομήσουμε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των καπνιστών ότι το τσιγάρο τους βοηθά να διαχειρίζονται το άγχος τους. Βέλη στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, πρόσθεσε ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος. Η γνώση είναι δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση νέων κοινωνικών προτύπων που θα βγάλουν το κάπνισμα μια για πάντα από τη ζωή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη.
Από τα 1618 άτομα που συμμετείχαν το 40,11% ήταν καπνιστές, το 38,26% μη καπνιστές και το 21,63% πρώην καπνιστές. Και στις τρεις κατηγορίες το ποσοστό των ανδρών κυμαίνεται από 30% έως 36% και των γυναικών από 53 έως 59%. Υπάρχει ένα ποσοστό που δεν δηλώνει φύλο ενώ το 12% δεν δηλώνει ηλικία. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν άτομα ηλικίας 25 έως 65 ετών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ