“Καμπανάκι” κινδύνου κρούει έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με την οποία 8 χώρες αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και 3 χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις 3 χώρες όλο και περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.
“Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι σε θέση να γυρίσει την ιατρική εκατό χρόνια πίσω”, προειδοποιεί ο Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους για την ενίσχυση της πρόληψης και τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής υγείας, ώστε να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων για το μέλλον.
Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν δυστυχώς ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε χρήση φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού, σε βάρος τελικά του οργανισμού του και της κοινωνίας.
“Η χρήση αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει σειρά ανεπιθύμητων δράσεων” τονίζει ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας. “Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται παρά μόνο στη θεραπεία λοίμωξης που έχει προκληθεί από μικρόβιο” προσθέτει.
Όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η πανδημία της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά έχει γίνει μια παγκόσμια κρίση υγείας.
“Είναι ένα σιωπηλό τσουνάμι που, χωρίς ήχο, «βρυχάται» σ’ όλο τον κόσμο και απειλεί να καταστρέψει όλους τους πυλώνες πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η σύγχρονη ιατρική” σημειώνει ο Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. “Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και όλοι πρέπει να μοιράζονται την ευθύνη για τη διατήρηση των αντιβιοτικών για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές” συμπληρώνει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ