Το ζήτημα αυτό ανέδειξε σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣκΠ (ΠΟΑΜΣκΠ), επισημαίνοντας τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις τρίμηνες συνταγές, το μηδενικό ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα, το ποσοστό κάλυψης της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), των ορθοπεδικών ειδών και αποκατάστασης, τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας σε 67%, τις συνεδρίες αποκατάστασης (φυσιοθεραπείες), καθώς και τη συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Στη χώρα μας οι πάσχοντες υπολογίζονται στους 10.000 (2 εκ. σε όλο τον κόσμο).
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη ΣκΠ, που γιορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, πραγματοποιούνται συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣκΠ που φέτος γιορτάζεται στις 27 Μαΐου, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣκΠ) διοργανώνει το «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΣκΠ», ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη μετάδοση του μηνύματος: «Η ΣKΠ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΖΩΗ!».
Την «αυλαία» των εκδηλώσεων άνοιξε η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου παραβρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, μέλη του ΣΑμΣΚΠ, φίλοι, κ.ά., με στόχο την ενημέρωση σχετικά τις εκδηλώσεις του Συλλόγου στο πλαίσιο του «Μήνα Ευαισθητοποίησης» και τις εξελίξεις γύρω από τη νόσο.
Την ενημερωτική ομιλία προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣκΠ, Βάσω Μαράκα, η οποία ευχήθηκε «αυτή η χρονιά να είναι η αφορμή να βελτιωθεί η πρόσβαση που αποτελεί και φέτος το θέμα της MS Day».
Το λόγο για τον οποίο ο θεσμός έχει και φέτος ως θέμα την «πρόσβαση», σημείωσε από την πλευρά της η Ελένη-Αντωνία Γρηγόρη, μέλος Δ.Σ. ΣΑμΣKΠ και Αντιπρόσωπος των Νέων με ΣΚΠ στην EMSP (European Multiple Sclerosis Platform).
«Όταν λέμε πρόσβαση εννοούμε την ισότητα της πρόσβασης στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή, πρόσβαση στη διάγνωση, στην θεραπεία και στην υποστήριξη, πρόσβαση σε κτήρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους ψυχαγωγίας και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην άσκηση και στην εργασία. Ισότητα όμως δεν σημαίνει μόνο την πρόσβαση σε κτίρια, αλλά στα ίδια εργαλεία, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν τα άτομα που δεν έχουν ΣΚΠ» ανέφερε σχετικά.
Εν συνεχεία η Ελισάβετ Ανδρεάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο», πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Πώς αξιολογούν επαγγελματίες υγείας και ασθενείς τη σπουδαιότητα της ασφάλειας κατά την επιλογή της θεραπείας για την ΠΣ». Σύμφωνα με την κ. Ανδρεάδου: «Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς με ΣκΠ αποφασίζουν από κοινού με τον θεράποντα ιατρό τους την κατάλληλη αγωγή για τη συνέχιση της θεραπείας τους».
Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΣΚΠ» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Merck.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ