Τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα υπερασπίστηκε ο Παύλος Πολάκης. Κι όμως, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιαστηκαν τα πεπραγμένα του ΕΟΠΥΥ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία είσπραξης clawback και rebate θα πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγηθούν επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία και απολύσεις.
Ειδικά για το clawback ΕΟΠΥΥ και Αριστοτέλους είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, εισπράττοντας το σε μηνιαία βάση, προς διευκόλυνση των παρόχων. Η διαδικασία θα αφορά όλους τους παρόχους, πλην του φαρμάκου, μηνιαίως θα καταβάλλονται τα ανείσπρακτα ποσά των αυτόματων επιστροφών των περασμένων ετών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του συμψηφισμού οφειλών. Η εκκαθάριση και είσπραξη του clawback για το 2016 θα γίνετια σε τρίμηνη βάση.
“Το claw-back θα εισπραχθεί με έναν αριθμό και με συμψηφισμούς, ούτως ώστε να μην διακινδυνευτεί η λειτουργία επιχειρήσεων”, υποστήριξε ο κ. Πολάκης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως άφησε απλήρωτο/ανείσπρακτο το clawback του 2013.
“Αυτό θα κάνουμε, αν εσείς θέλετε να το «μαζέψουμε» όλο μαζί αύριο το πρωί, αυτό νομικά είναι εφικτό, μόνο που θα κλείσουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για τον οποίον εσείς κόπτεστε ότι είναι «ο ανθός της οικονομίας» και ότι έτσι πρέπει να πάμε”, κατέληξε.
Μηνιαίο είναι, άλλωστε, και το rebate, για όλες τις κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών υγείας, πλην του φαρμάκου. Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη ειναι μια σημαντική αλλαγή, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να το εισπράξει αυτόματα, ενώ και οι πάροχοι δεν στοκάρουν υψηλά ποσά σε Φ.Π.Α..
Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη , το ανείσπρακτο clawback είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ, με τα 400 εκατ. να αφορούν τα έτη έως το 2015.
Σε ό,τι αφορά το rebate στο Φάρμακο, ο κ. Μπερσίμης αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξορθολογισμού του. “Ουσιαστικά, απαιτήθηκε η ενοποίηση των διαφορετικών rebate σε έναν ενιαίο τύπο, κάτι που είναι πράξη, δράση εξορθολογισμού και παράλληλα, ήταν ένα αίτημα της βιομηχανίας”, ανέφερε.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εξίσου σημαντικό για τον εξορθολογισμό της δαπάνης του φαρμάκου είναι ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης και η ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, στοχεύοντας πάντα στη μείωση του clawback.
“Εδώ, λοιπόν, ουσιαστικά τεκμηριώθηκε μια συνάρτηση, η οποία περιέχει όλα τα rebate που σήμερα χρησιμοποιούνται”, σημείωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ