«Στην ίδια σελίδα» φαίνεται πως βρίσκονται τόσο οι παιδίατροι όσο και οι γονείς σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα της Μηνιγγίτιδας Β και τη σημασία της πρόληψης της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα υπό την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, η πλειονότητα παιδιάτρων και γονέων θεωρούν τη νόσο μία απειλητική για τη ζωή νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, το μόνο εμβόλιο που συμβάλλει στην πρόληψη της οροομάδας Β παραμένει εκτός του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Παιδιών και Εφήβων και άρα δεν αποζημιώνεται. Επιπλέον, το ΕΠΕ δεν περιλαμβάνει ούτε καν σύσταση για τη διενέργεια του εμβολίου, όπως συμβαίνει για εμβόλια άλλων παθήσεων. Αυτή η «απουσία» από το εθνικό πρόγραμμα και η αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης του συνιστούν, όπως εκτιμάται, τις βασικές αιτίες που η πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αυτό πιστεύει, άλλωστε, το 94,7% των παιδιάτρων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες (99%). Αντίστοιχα, οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%), καθώς και τις συνέπειες αυτής. Άλλωστε, η οροομάδα Β είναι η συχνότερη αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, ειδικά σε μικρά παιδιά και βρέφη κάτω του ενός έτους.
Η έρευνα έδειξε ότι 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της Μηνιγγίτιδας Β. Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους. Την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν 863 κρούσματα μηνιγγίτιδας (55 με 108 περιστατικά ετησίως), ενώ καταγράφεται μια συνεχόμενη αύξηση της νόσου στις ηλικίες 0-4 ετών, με κορύφωση στην ηλικία των 5 μηνών. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια θανατηφόρο νόσο. Τον Απρίλιο καταγράφηκαν 9 περιστατικά, 3 σε φοιτητές στα Ιωάννινα και 1 στην Πάτρα, καθώς και σε 5 βρέφη, εκ των οποίων 2 κατέληξαν…
«Η Μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την Μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας. «Πρέπει να συγκρίνουμε το κόστος εμβολιασμού με το κόστος της νόσου», υπογράμμισε ο κ. Σουλιώτης, με το συνεργάτη του Νικόλαο Κωτσόπουλο, Διδάκτωρ Οικονομικών της Υγείας, University of Groningen, να προσθέτει και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες όσων επιβιώνουν, όπως οι ακρωτηριασμοί, τα προσθετικά μέλη, η εκπαίδευση κοκ.
Η απουσία ακόμα και σύστασης από το ΕΠΕ οδηγεί στη δημιουργία παιδιών δύο ταχυτήτων, «εκείνων που μπορούν οι γονείς τους να τους χορηγήσουν το εμβόλιο και εκείνων που δεν μπορούν», τόνισε ο κ. Νταλούκας. Η Βρετανία, που χαρακτηρίζεται από τις δυσκολίες έγκρισης και αποζημίωσης θεραπειών, προσφέρει το εμβόλιο, μετά από συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρία, που οδήγησε σε μείωση των τιμών. Ένα περιστατικό μηνιγγίτιδας Β υπολογίστηκε ότι κοστίζει 1,4 εκατ. λίρες στη Βρετανία και σύμφωνα με τον κ. Κωτσόπουλο, το μοντέλο που τρέχει και για τη χώρα μας δείχνει παρόμοιες τάσης. Μια επέκταση της διαδικασίας της Διαπραγμάτευσης, που άνοιξε πρόσφατα για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, και για τα εμβόλια αυτά ίσως επιτρέψει την κάλυψη τους από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της πρόληψης της Μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως». Επιπροσθέτως δήλωσε: «Σημειώνεται ότι, εν προκειμένω, το κενό που υπάρχει στην ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου βρίσκεται σε αντίφαση τόσο με την άποψη των παιδιάτρων όσο και με την επιθυμία των γονέων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της πρόληψης και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δείχνουν διατεθειμένοι ακόμα και να επιβαρυνθούν, σε κάποιο βαθμό, με το κόστος του εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Σουλιώτης
Ταυτότητα της Έρευνας H έρευνα διεξήχθη από ερευνητική ομάδα υπό την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, με την ευγενική υποστήριξη της GlaxoSmithKline. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία GPO σε δείγμα 201 παιδιάτρων και 1003 γονέων, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη, κατά την περίοδο 10 έως 26 Μαΐου στους παιδιάτρους και 25 Απριλίου έως 10 Μαΐου στους γονείς. Μεθοδολογικά, η συλλογή των δεδομένων διεξήχθη με αποστολή ηλεκτρονικού δομημένου ερωτηματολογίου στους παιδιάτρους και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου στους γονείς. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε κλειστές ερωτήσεις και δεν είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, το οποίο απαντήθηκε ανώνυμα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ