Την ανάγκη η κυβέρνηση να ενσκήψει πάνω από τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, υλοποιώντας έτσι τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για τις επιπτώσεις των μνημονιακών επιλογών στο χώρο του Φαρμάκου, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, αποτύπωσε με σωρεία παραδειγμάτων τις συνθήκες πλήρους απορρύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς, με συνέπεια να «στενάζουν» οι ασθενείς-φαρμακοποιοί και ΕΟΠΥΥ.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, απαιτείται άμεσα η φαρμακευτική δαπάνη να αυξηθεί πάνω από τα 2 δις ευρώ που είναι σήμερα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, πρόσφατη μελέτη από την οποία προκύπτει πως, από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, η περαιτέρω μείωσή της δεν έχει τα εκτιμώμενα αποτελέσματα στο αμιγώς δημοσιονομικό σκέλος. «Η αρνητική αυτή επίπτωση γίνεται πιο έντονη, αν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις σε δείκτες που αποτυπώνουν τη χρήση υπηρεσιών υγείας, αλλά και την αδυναμία πρόσβασης ασθενών στη θεραπεία», πρόσθεσε.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 47,3% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, θεωρεί ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ δηλώνει ότι πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα για υπηρεσίες υγείας. Σημείωσε, επιπλέον, πως στη μετά ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ εποχή, οι Έλληνες ασθενείς επίσης αναφέρουν μείωση κατά 40% της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες υγείας είτε λόγω αυξημένων ραντεβού, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω έλλειψης φαρμάκων.
«Για ποια μείωση της δαπάνης των ασφαλισμένων μιλάνε, λοιπόν;» διερωτήθηκε ο κ. Λουράντος. “Αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχει μετακυληθεί ένα μεγάλο τμήμα δημόσιων εξόδων σε ιδιωτικά έξοδα», αντέτεινε, προσθέτοντας πως η συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε από 12,8% των Ιανουάριο του 2012, σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013 και προσέγγισε το 33-35% το Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, επέκρινε δριμύτατα το σύστημα αποζημίωσης με βάση την ασφαλιστική τιμή (ή τιμή αναφοράς) για το φθηνότερο γενόσημο, τονίζοντας πως με τη μέθοδο αυτή, παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν, οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν σε ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και το 30%”.
Στο στόχαστρο του προέδρου του ΠΦΣ βρέθηκαν και άλλα μέτρα, τα οποία περιελάμβανε η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όπως είναι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και το «άνοιγμα» του επαγγέλματος (συστέγαση αδειών), η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ και η πώληση του βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ.
«Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ δεν ήταν του ΟΟΣΑ αλλά της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Λουράντος, ο οποίος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο με την απάντηση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας σε φαρμακοποιό της Αθήνας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως: «Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με δική τους πρωτοβουλία και σε συμφωνία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους. Οι ελληνικές αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο της άσκησης της αρμοδιότητάς τους να οργανώνουν το εθνικό σύστημα υγείας τους, όπως αυτή τους αναγνωρίζεται από το δίκαιο της ΕΕ (άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν επομένως υποστηρικτικός προς τις ελληνικές αρχές στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος που δημιουργήθηκε και στο φαρμακευτικό κλάδο», σημείωσε εμφατικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως με το τελευταίο μνημονιακό νομοσχέδιο που προβλέπεται να διαθέτει ένας φαρμακοποιός πολλές άδειες, δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου, «εγκυμονώντας» κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος κάλεσε τέλος τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς και τον υπουργό Υγείας να τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς η κατάσταση στο χώρο του Φαρμάκου και της Δημόσιας Περίθαλψης επιδεινώνεται διαρκώς με τις αυξημένες συμμετοχές, το απορυθμισμένο ωράριο με κίνδυνο να καταργηθούν οι εφημερίες, τις ελλείψεις φαρμάκων, κ.λπ. «Απαιτείται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε πλέον για δαπάνη και όχι για σπατάλη. Άλλωστε και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για αυτό. Οι ασφαλισμένοι δεν είναι λογιστικά νούμερα και αριθμοί που πρέπει να ευημερούν ανεξάρτητα από την πραγματικότητα», κατέληξε, σημειώνοντας ότι παρά τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ