Πέντε στοιχήματα για το μέλλον στην υγεία προδιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο, που οργάνωσε το Ygeiamou και το Πρώτο Θέμα.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τα καυτά θέματα είναι:
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «πιστεύω ακράδαντα σε ένα εντελώς δημόσιο και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθολογική αντιμετώπιση των παθογενειών βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης -και για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του».
Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο κύμα από το Φθινόπωρο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα. “Κάποια στιγμή θα προκύψει και νέα πανδημία μετά τον κορωνοϊό. Χρέος μας να είμαστε προετοιμασμένοι”, είπε.
Ακόμη, τόνισε ότι «είναι εντελώς απαράδεκτη η κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους λόγω Covid. Αυτό είναι ψέμμα». Όπως εξήγησε, «ο απόλυτος δείκτης, είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Και βάσει αυτού του κριτηρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι στην πατρίδα μας έχουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη».
Χρηματοδότηση
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το ΕΣΥ πάσχει σε όλα. “Κατ’ αρχάς είμαστε και σήμερα ακόμα ένα σύστημα υγείας το οποίο είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την χρηματοδότηση. Έχουμε αυτή την στιγμή σημαντικά πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, και μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), που θα μας βοηθήσουν να επενδύσουμε”.
Σε άλλο σημείο είπε ότι “βεβαίως υπάρχει ζήτημα γενικά στην οργάνωση, έχουμε ένα αρκετά κατακερματισμένο σύστημα και σίγουρα δε νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να μπορούμε να μετράμε την απόδοση του συστήματος υγείας με ένα τρόπο που να μας επιτρέπει να κάνουμε εύκολες συγκρίσεις, να θέτουμε στόχους και να βλέπουμε που πρέπει να παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος”.
Νοσοκομειακός χάρτης
Ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι “η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα έχουμε νοσοκομεία τα οποία μπορεί να απέχουν 20, 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο τα οποία υπολειτουργούν και τα δύο. Πείτε ότι έχουμε δύο νοσοκομεία -δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιοχές- τα οποία και τα δύο μπορεί να έχουν μια οφθαλμολογική κλινική, λέω, με ένα οφθαλμίατρο, ο οποίος να μην μπορεί να χειρουργήσει γιατί είναι ένας και μόνος και τελικά να μην εξυπηρετεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο νοσοκομείο τα οφθαλμολογικά περιστατικά. Αυτές είναι παθογένειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει καμία μονάδα, αλλά μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνσή της. Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα περιφερειακών κέντρων με ακτίνες στην Περιφέρεια και θα εξορθολογήσουμε τις κλινικές οι οποίες υπάρχουν στα περιφερειακά νοσοκομεία. Θα μας οδηγήσει αυτό σε κάποιες συγκρούσεις; Προφανώς. Θα ξεβολευτούν κάποιοι; Προφανώς και θα ξεβολευτούν κάποιοι. Είναι δυνατόν, όμως, σήμερα πραγματικά η αξιωματική αντιπολίτευση να περιοδεύει την Ελλάδα και όπου εντοπίζει τέτοιες δυσλειτουργίες να λέει: δεν πρέπει με τίποτα να γίνει καμία παρέμβαση, σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι υπολειτουργεί και παρέχει πολύ μέτριες -για να μην χρησιμοποιήσω κάποια πιο αυστηρή έννοια- υπηρεσίες στους πολίτες;Άρα ο νέος νοσοκομειακός χάρτης αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ήδη δρομολογείται. Θα είναι μεταρρύθμιση, για εμάς, δεύτερης τετραετίας. Μην περιμένετε παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν άμεσα. Και εκεί θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως, που πρέπει να συγχωνεύσουμε δράσεις, τι εξορθολογισμός πρέπει να γίνει. Ας πούμε, εγώ έχω δει ήδη ένα σχέδιο το οποίο έχει ετοιμαστεί, που μου φαίνεται πολύ λογικό, πιλοτικό για τη Δυτική Μακεδονία. Για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις υφιστάμενες δομές. Και από εκεί και πέρα πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούργια νοσοκομεία”.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ