Την πρόθεσή του να μην μπει ξανά η χώρα σε lockdown, με δεδομένη την καθολική πρόσβαση στον εμβολιασμό επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Τα οριζόντια μέτρα ελήφθησαν στο παρελθόν όταν δεν υπήρχε το «όπλο» του εμβολιασμού εξήγησε ο πρωθυπουργός
«Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» της «Καθημερινής» και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη. Με νόημα ο ίδιος προειδοποίησε ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί στην περιπέτεια του lockdown για «λίγους ανεμβολίαστους».
Αιχμές άφησε όχι μόνο για τους καχύποπτους αλλά και για εκείνους τους ανεμβολίαστους που αφήνουν «τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας». Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα εμβόλια αποδεδειγμένα προστατεύουν και σώζουν ζωές. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο στις ηλικίες 60 με 80 ετών «έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν δηλαδή συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί, είχαν την δυνατότητα αυτή, και δεν το έπραξαν».
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν «περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους». Όσο για τους ανεμβολίαστους θα εξυπηρετούνται σε καταστήματα «με χαμηλότερες πληρότητες». Αφήνοντας αιχμές για «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους» ο ίδιος εξαπέλυσε «βέλη» στην αξιωματική αντιπολίτευση». Στο κάδρο έβαλε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς «ανοίγετε, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία. Κλείνετε, καταστρέφετε την οικονομία».
Στόχος είναι να στηριχθεί η νεολαία που «δεν είχε κανένα όφελος» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλά, ενδυναμώνονται κλάδοι «οι οποίοι έχουν χτυπηθεί πολύ από την πανδημία» και θα προστατεύσει ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως τα νησιά. Εφόσον προστεθούν και δράσεις του ιδιωτικού τομέα θα τονωθεί η ροή των εμβολιασμών. Οι νέοι έχουν ταχθεί στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Σε μια αναδρομή σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην δυσκολία του «περιορισμού βασικών ελευθεριών, αλλά και ουσιαστικά παγώματος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Ο ίδιος στάθηκε στη λήψη της απόφασης να μη γίνει το καρναβάλι της Πάτρας «όταν δεν είχαμε σχεδόν κανένα κρούσμα, να μην κάνουμε το καρναβάλι στην Πάτρα. Ο πρωθυπουργός στην αυτοκριτική του σημείωσε ότι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, «έπρεπε να είχαμε επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι το κάναμε». Η στάση αυτή είχε τηρηθεί με βάση τα δεδομένα και τις εισηγήσεις, όπως σχολίασε.
Όσο για την ετοιμότητα του ΕΣΥ σε ένα ενδεχόμενο νέο πανδημικό κύμα ο πρωθυπουργός υποστήριξέ « έχουμε διπλασιάσει τα κρεβάτια Εντατικής. Δεν μπορούμε να τα πενταπλασιάσουμε». Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών την τελευταία εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνειας ζητήματα όπως ότι «πολύ συχνά έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων». Σχετικά με τα περιφερειακά νοσοκομεία, ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουμε «μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία. Δεν σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο, μπορεί να μετατραπεί σε μια μονάδα χρονίως πασχόντων».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα επανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας. «Δεν μπορούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία να τα κάνουν όλα. Θα κάνουν ορισμένα βασικά καλά και μετά θα συνδέονται με ένα κεντρικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο για τα πιο εξειδικευμένα περιστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα ζητήσει από «μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μια συνολική και ειλικρινή αποτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε».
Σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο Πρωθυπουργός μίλησε για «υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ»! Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας. Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση «ενόχων». Αν κάποιος «σαμπόταρε» την ώριμη και υπεύθυνη στάση της κοινωνίας και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αφήνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς ουσιαστική στήριξη, τους ασθενείς με άλλα νοσήματα (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ (το 1/3 όσων γίνονται το πληρώνουν από την τσέπη τους), τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά «προστατευμένο».
Μη φροντίζοντας να εμβολιαστεί ένας στους τρείς ηλικιωμένους και ενισχύοντας, μέσα από απειλές και διχαστικές λογικές, το κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Και , κυρίως, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία. Το τίμημα του «κυβερνητικού σαμποτάζ» είναι πολύ βαρύ. Και προφανώς δεν υπάρχει κανένα success story. H κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, τα φτωχοποιημένα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, τα θύματα της πανδημίας και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη «πληρώσει το μάρμαρο». Η ώρα της μεταστροφής της κοινωνικής συνείδησης και της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, έρχεται…
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ