Την προκήρυξη νέων θέσεων προκειμένου όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να γίνουν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους δοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Ο ίδιος έκανε λόγο για αναγνώριση του σπουδαίου έργου και για αδήριτη ανάγκη στελέχωσης των νέων ΜΕΘ.
Για την αντοχή του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους.
«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», όπως εξήγησσε.
Νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερος όγκος επιδημιολογικών δεδομένων. Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι ήδη έχουμε τις «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης.
Από τον Ιανουάριο θα υλοποιηθεί ο εμβολιασμός σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ακολουθώντας ένα οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο που θα αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού και θα έχει ορίζονται έξι μηνών.
Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ) υποστήριξε ότι στα 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ συνολικά 1.191 κλίνες. Ελεύθερο είναι το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%.
Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Στάθης, σχετικά με τα κρούσματα που δείχνουν σταθεροποίηση αλλά και τη διαχείριση των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι στην Αττική μειωθήκαν τα χειρουργεία ως 40%.
Σύμφωνα με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.
Η 2η ΥΠΕ διαθέτει 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν αν χρειαστεί και είναι κατειλημμένες κατά 50% οι απλές κλίνες COVID σε όλη την 2η ΥΠΕ και ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%.
Ωστόσο, σημαντική πίεση υφίστανται οι ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών.
Έχει καλυφθεί το 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση υπάρχει στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Από τον Αύγουστο, όταν υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ σήμερα λειτουργούν σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη.
Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ και από 296 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών COVID πλέον είναι διαθέσιμες1.227.
Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης εξήγησε ότι υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί.
Σχεδόν πριν έναν χρόνο στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90. Οι απλές κλίνες COVID φτάνουν τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες.
Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, εκτίμησε ότι στη Λάρισα και στον Βόλο ασκείται αυτή τη στιγμή έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κορονοϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές.
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης υποστήριξε ότι έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ για COVID. Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ έχουν φτάσει στις 129. Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες ΜΕΘ (όταν προ της πανδημίας δεν υπήρχε καμία). Στην Κέρκυρα έχουν προστεθεί δύο κλίνες ΜΕΘ (σύνολο οκτώ) ενώ έχουν προστεθεί και τρεις κλίνες ειδικά για COVID.
Η Διοικητής Λένα Μπορμπουδάκη σημείωσε έχουν αναπτυχθεί 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, αυξήθηκες το υγειονομικό προσωπικό πριν την εμφάνιση του κοροναϊού, με 210 γιατρούς συν 650 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ