Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με γυναίκες-νικήτριες του καρκίνου του μαστού.
Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η εξέταση θα διεξάγεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται ανά διετία προκειμένου να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και η διάγνωση από τον ιατρό σε βάθος χρόνου.
Ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού επιχείρησαν να στείλουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του και έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και η ογκολόγος Έλενα Λινάρδου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.
Βιώματα από την αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά και εμπειρίες από τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας μοιράστηκαν οι γυναίκες, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για περιπέτεια της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη, ώστε να επισημανθεί η ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Σύμφωνα με την Ογκολόγο, κ. Λινάρδου, η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%. Σύμφωνα με την ειδικό σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.
Τόσο στην πρόληψη ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κληρονομικές παθήσεις όσο και στον γονιδιακό έλεγχο έδωσε έμφαση η Βαρβάρα Δελλαπόρτα, θίγοντας και το ζήτημα της κατάθλιψης και στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των γυναικών που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.
Τον φόβο που έχει προκληθεί λόγω πανδημίας επισήμανε η πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της ΜΚΟ «Άλμα Ζωής», Λιολιώ Καλυπέρα, σημειώνοντας την πιθανότητα για κάποιο ασθενή με ήδη υποκείμενο νόσημα, να μείνει εκτός περίθαλψης για να νοσηλευτεί κάποιος που είναι πιο υγιής.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν ενισχυθεί οι εντατικές, ενώ ευχαρίστησε για την προσφορά τους τα μέλη του «Άλμα Ζωής».
Το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι ασθενεί από καρκίνο του μαστού, περιέγραψε η βαλκανιονίκης δρόμων αντοχής και διευθύντρια του μουσείου Μαραθωνίου Μαρία Πολύζου. Η ίδια στάθηκε στην συμβολή της σωματικής άσκησης και αθλητισμού για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Τις εργασιακές ευκαιρίες που πρέπει να δοθούν στις μαχήτριες του καρκίνου του μαστού τόνισε η Ελένη Κιουσέ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ψυχολογικής στήριξης και στην εργασιακή αποκατάσταση.
Επίσης, την σημασία να ξεπεραστεί ο στιγματισμός και η φοβία των γυναικών που ασθένησαν από καρκίνο του μαστού ανέφερε η Αλέκα Αναστασίου.
Την πρόληψη και τον ρόλο των φροντιστών σημείωσε η Μαρία Κρητικού από τη Ρόδο, ζητώντας την βοήθεια του πρωθυπουργού για την στελέχωση μιας ογκολογικής κλινικής στο νησί της, η οποία λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια.
Για την μάχη που εξακολουθεί να δίνει θαρραλέα μίλησε η 36χρονη Δέσποινα Τυρή, η οποία νόσησε πέρυσι, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κοροναϊού. «Ακούμε καρκίνο και φοβόμαστε. Εγώ σε όλες τις κυρίες που γνώρισα, και επειδή μου αρέσει να μιλάω και να το λέω δυνατά – γιατί αυτό κατάλαβα ότι δεν μιλάμε, λέω μην φοβάσαι, πες την κάπως αλλιώς τη λέξη “καρκίνος”, δεν είναι τίποτε τελικα».
Την σημασία της ταχύτητας και καθολικής πρόσβασης στην θεραπεία πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τις αγωνίστριες κατά του καρκίνου που του μετέφεραν τις εμπειρίες τους.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ