«Πρόκληση της επόμενης μέρας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο, την συγκρότηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας «που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Αναφερόμενος στα προβλήματα της ΠΦΥ στις εργασίες του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι «πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε «κάτω από το χαλί». Μάλιστα, κατά την έναρξη της ομιλίας του είχε σταθεί στο γεγονός ότι το ΕΣΥ βρέθηκε σε «πολιορκία» από την πανδημία όταν ήδη είχε περάσει «μία δεκαετή οικονομική κρίση με σημαντικές αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό».
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υπό δύσκολες συνθήκες. «Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ» προσθέτοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας».
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρέπει να εξευρεθούν νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την καλύτερη δυνατή περίθαλψη,στο καλύτερο δυνατό κόστος.
Για μη ορθολογικό χάρτη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σημειώνοντας «τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Επιτακτική ανάγκη εκτιμά ο πρωθυουργός ότι είναι η δημιουργία ενός συστήματος «hub and spoke», με το οποίο δημιουργούνται clusters νοσοκομείων. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτά «θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ως παράδειγμα ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι «σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι o χάρτης θα πρέπει να σχεδιαστεί πέρα από τοπικισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις, διασφαλίζοντας νοσηλευτικές μονάδες οι οποίες θα έχουν δυνατότητα να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα. Μείζονος σημασίας είναι ο εξορθολογισμός του νοσοκομειακού χάρτη της χώρα σε αυτή την συγκυρία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που προειδοποίησε πως «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα έχουμε χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και καλώ και όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή, για το σύστημα υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ