Επενδυτικό προορισμό μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Δυνατότητες και οφέλη για την χώρας συζητήθηκαν με Ομάδα Εργασίας επιστημόνων και επιχειρηματιών από το πεδίο της βιοτεχνολογίας.
Επενδύσεις σε πεδία, τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η βιοτεχνολογία, μπορούν να ακμάσουν στην χώρα μας, όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα παραδείγματα της Pfizer και της Boehringer Inghelheim. «Επιδίωξη μας είναι, λοιπόν, να βελτιώσουμε περαιτέρω τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στη χώρα όχι μόνο να είναι ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, να μετατραπεί σε «χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς» στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Στα πλεονεκτήματα της χώρας για την άνθιση «ενός καινοτόμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας» περιλαμβάνεται το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Το αξιόλογο προσωπικό σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, αλλά και νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για την διεξαγωγή περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα μας, κατά τα λεγόμενά του. «Μια σημαντική παρατήρηση της Ομάδας Εργασίας είναι ότι δεν απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια, ούτε από την κυβέρνηση πόσο μάλλον από τον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε το χώρο, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να δημιουργήσουμε κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Άμεση ανάγκη είναι η στερέωση των θεμελίων «ώστε η Ελλάδα να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική».
Από την πλευρά της Ομάδα Εργασίας επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος είναι να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις βιοτεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, τα μέλη της ομάδας επεσήμαναν τα οφέλη που θα εξασφαλιστούν από επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Προτάσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός ώστε να συνδυαστεί η έρευνα από τα ερευνητικά κέντρα με την έρευνα των πανεπιστημίων και να προσδιοριστούν τα όρια της δικαιοδοσίας τους. Με όραμα την διεκδίκηση μιας θέσης στον τομέα των κλινικών δοκιμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός διέβλεψε σταδιακή πρόοδο.
Με στόχο η Ελλάδα να ενταχθεί στη λίστα των χωρών που είναι θετικές στην διεξαγωγή κλινικών μελετών, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχευση την ετοιμότητα και την προετοιμασία των ομάδων που θα μετέχουν. Κατά τη συζήτηση, η Ομάδα Εργασίας υπογράμμισε την σημασία του σταθερού και διεθνώς αποδεκτού, νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και πιστοποίηση των διαδικασιών.
● Την υποστήριξη και οργάνωση της βασικής έρευνας στον τομέα της βιολογίας/βιοτεχνολογίας, ● Την προσέλκυση επενδύσεων για την δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας (μονοκλωνικά αντισώματα, κυτταρικές θεραπείες, κλπ.), ● Τη συνεχή προσέλκυση κλινικών δοκιμών, ● Τη δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες σε διεθνείς εταιρείες του χώρου.
Το υψηλότερο κόστος παραγωγής των προϊόντων βιοτεχνολογίας δεν αποτελεί τόσο σημαντικό κριτήριο σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, όσο η ποιότητα, γεγονός που σημαίνει ότι στον κλάδο μπορεί να πρωτοπορήσει και μια μικρότερη χώρα. Θετικό κρίνεται ότι πολλοί Έλληνες επιστήμονες υγείας και από τη βιομηχανία βιοφαρμάκων θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο. Η έκθεση της Ομάδας δίνει έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές και πιθανές νομικές ή διοικητικές πρωτοβουλίες. Μείζονος σημασίας θεωρείται ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της βασικής έρευνας στο πεδίο των βιοϊατρικών επιστημόνων. Ακόμη, κατατέθηκαν προτάσεις για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Από την κυβερνητική πλευρά τονίστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται άμεσα να ληφθούν.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ