“Του κεφαλιού τους” κάνουν οι Έλληνες ασθενείς σε ό,τι αφορά τη λήψη της θεραπείας που τους δόθηκε από τους θεράποντες ιατρούς, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η φαρμακευτική συμμόρφωση συνδέεται με τη λήψη του σωστού φαρμακευτικού σκευάσματος, την κατάλληλη στιγμή, στην απαιτούμενη δόση και για το χρονικό διάστημα που συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Σύμφωνα με την έρευνα, όμως, το 12%-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού!
“Η έρευνα έδειξε ότι οι ιατροί δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ενημέρωσης και ότι οι οδηγίες τους δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές από τους ασθενείς. Φαίνεται, ωστόσο, ότι περισσότεροι γιατροί σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη σχέση αυτή και να δώσουν το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα” επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Ιωάννης Υφαντόπουλος.
Πιστά ακολουθεί τις οδηγίες, μόλις το 30-35% των ασθενών, ενώ το 40%-58% των ασθενών έχει διάφορους βαθμούς συμμόρφωσης. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμες φαρμακευτικές θεραπείες κυμαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για βραχυπρόθεσμες θεραπείες αγγίζει το 70-80%.
“Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αυτοί τελικά που αποφασίζουν για τη θεραπεία τους” εκτίμησε ο καθηγητής.
Όσο για τη συμμόρφωση στις αλλαγές του τρόπου ζωής δεν ξεπερνά το 20-30%. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο κόστος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον χώρο του φαρμάκου τον έχει επωμισθεί η φαρμακοβιομηχανία (48%) και οι ίδιοι οι καταναλωτές (18,6%).
“Η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα και έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο ΕΣΥ” επισήμανε ο κος Υφαντόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μη συμμόρφωση, πάντα με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, σχετίζονται σε ποσοστό 30% με τα οικονομικά προβλήματα και σε ποσοστό 55% με τη “φτωχοποίηση” του συστήματος υγείας (55%). Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν είναι η δυσανεξία και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η έρευνα είχε διάρκεια 3 μήνες και πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μεγάλο δείγμα πολιτών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από την Webrating Health. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 2nd Patient Compliance Conference.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ