Σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί τι θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία τους οι πολίτες, αλλά και σε ποιο βαθμό εμπιστεύονται την πολιτεία και τη βιομηχανία για την προστασία της υγείας τους, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική έρευνα, 1227 ατόμων.Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν από την ερευνήτρια Έφη Σίμου, στο 2ο European Risk Summit, με θέμα «Living in an uncertain world. Risk Communication:Principles-Srategies-Tools», δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα, το 98% των ερωτηθέντων δηλαδή, αναδεικνύει σε Νο1 κίνδυνο για την υγεία του τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ακολουθούν, με εξίσου υψηλά ποσοστά, τα χημικά κατάλοιπα στα τρόφιμα (95%), το κάπνισμα με 91%, οι επιδημίες (87,4%) και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και το παθητικό κάπνισμα. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τους κίνδυνους που απειλούν την υγεία, αλλά και το ρόλο των επιστημόνων και τον τρόπο παρουσίασης τους από τα ΜΜΕ, η πίστη των πολιτών αποδεικνύεται χαμηλή.
Έτσι, το 80,3% πιστεύει ότι η ελληνική πολιτεία και οι κρατικές δομές υγείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία, ενώ το 61,3% εκτιμάει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κινδύνους που απειλούν την υγεία. Βέβαια, το 49, 6% απάντησε ότι οι ειδικοί –επιστήμονες δεν παρουσιάζουν με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο τους κινδύνους αυτούς, ενώ το 66% πιστεύει ότι η παρουσίαση των κινδύνων για την υγεία από τα ΜΜΕ δεν γίνεται με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο.
Στο 2ο European Risk Summit φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Αθήνα διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί στην επικοινωνία κινδύνου όπως ο καθηγητής και Διευθυντής στο King’s Centre of Risk Management, του King’s College Ragnar Lofstedt και ιδρυτής του European Risk Summit.
Επίσης η καθηγήτρια Anne Glover, ανώτατη επιστημονική σύμβουλος σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ευρωβουλευτής Julie Girling, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ιδρύσει την άτυπη ομάδα εργασίας για την χάραξη πολιτικής διαχείρισης κινδύνων βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Εκπρόσωποι των ελληνικών βιομηχανιών θα ανταλλάξουν απόψεις με θεσμικούς αναφορικά με τη διαχείριση και την επικοινωνία κινδύνων, ενώ ο καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης θα μιλήσει για τις επικοινωνιακές πολιτικές και το ρόλο που έπαιξαν όταν επιχείρησε το 2001 να αλλάξει το νόμο για το ασφαλιστικό.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ