Προτεραιότητα στην εκπαίδευση δίνει στις εισηγήσεις της η Επιτροπή των Ειδικών γι’ αυτό και τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν ακόμη και σε περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο, όπως επισημάνθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
«Τα σχολεία πρέπει να είναι τα πρώτα θα ανοίγουν και τα τελευταία που θα κλείνουν» υποστήριξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ την ρευστότητα των δεδομένων υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται τα μέτρα για την επόμενη.
Η επαναλειτουργία των σχολείων προκρίθηκε για λόγους ανάπτυξης των παιδιών καθώς αυτά δεν συμβάλουν τόσο στην μετάδοση, όπως εξήγησε η κ.Παπαευαγγέλου, από στοιχεία για την ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού από τα παιδιά έδειξαν ότι ήταν μεγαλύτερη τον Δεκέμβριο που τα σχολεία ήταν κλειστά. Μικρή μείωση αλλά όχι σημαντική έχουν σημειώσει οι δείκτες νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες ενώ σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν λίγο λιγότερα από 7 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην χώρα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγελου.
Μείωση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρείται την στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ σταδιακά υποχωρεί, όπως περιέγραψε ο πείκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης . Χαρακτηριστικά διαπιστώθηκε 40% μείωση από τις αρχές του Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ και οι εισαγωγές ανά ήμερα «έπεσαν» κατά 60%, αλλά η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ο ίδιος σημείωσε ότι το ΕΣΥ αποσυμφορέιται αλλά με αργότερο ρυθμό τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο ίδιος παρουσίασε ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC στον οποίο φαίνεται η καλή κατάσταση της χώρας με βάση τα στοιχεία της θετικότητας των τεστ και τον αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα μας.
Παράταση μιας εβδομάδας με τα υφιστάμενα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη Κυριακή για το λιανεμπόριο, τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ συνεχίζεται το καθεστώς της τηλεργασία για τις εταιρίες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στο ίδιο πλαίσιο οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν χωρίς πιστούς. Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές της Βοιωτίας, της Ροδόπης, της Κοζάνης και της Χαλκιδικής που εμφανίζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ εκτιμάται σε 60% στην Αττική και 69% στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν υπάρχει αναμονή στην εντατική για νοσηλεία από άλλα νοσήματα. Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπερ της αγοράς της πατέντας των εμβολίων από την Ε.Ε. για την διασφάλιση της βέλτιστης προμήθειας των εμβολίων κατά της λοίμωξης COVID-19.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ