Ως «ασπίδα» μπορεί να λειτουργήσει η πρώιμη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAb) έναντι του SARS-CoV-2 στο δυσχερές ενδεχόμενο νοσηλείας και θνητότητας εξωνοσοκομειακών ασθενών υψηλού κινδύνου με COVID-19.
Η χορήγησή τους συνδέθηκε με τη μείωση της πιθανότητας νοσηλείας και της θνησιμότητας, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases, το οποίο «φιλοξένησε» τα στοιχεία για μια αναδρομική μελέτη.
Πρόκειται για μια ανασκόπηση των ιατρικών αρχείων 617 «υψηλού κινδύνου» ασθενών που παραπέμφθηκαν σε μια κλινική COVID-19 από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.
Πληθυσμός μελέτης
Στην ομάδα ως «υψηλού κινδύνου» ασθενείς εντάχθηκαν (και είχαν και σχετική βαθμολογία του κινδύνου) εφόσον πληρούσαν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια κινδύνου, τα οποία επίσης είχαν διαφορετική βαρύτητα με βάση βαθμονόμηση.
Τα κριτήρια αυτά ήταν:
Συγκεκριμένα, τα μονοκλωνικά αντισώματα Casirivimab / imdevimab (της Regeneron) ή το bamlanivimab (της Lilly) χορηγήθηκαν σε 175 εξωτερικούς ασθενείς (δεν χρειάζονταν άμεση νοσηλεία) που κρίθηκαν ως υψηλού κινδύνου με βάση τα προηγούμενα κριτήρια, εντός 5 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19 με βάση μοριακό τεστ.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το 83.4% έλαβαν casirivimab/imdevimab, ενώ το υπόλοιπο 16.6% έλαβαν bamlanivimab. Η πλειοψηφία (94%) έλαβε το μονοκλωνικό αντίσωμα εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19.
Άξιο αναφοράς είναι ότι σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου (n = 442, οι οποίοι δεν έλαβαν μονοκλωνικό αντίσωμα), οι ασθενείς στην ομάδα του αντισώματος ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, σε υψηλότερο ποσοστό ήταν άνδρες, είχαν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα που έλαβε το μονοκλωνικό αντίσωμα στις 30 ημέρες ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου (1.7% έναντι 24%, P <0.005), με αναλογία σχετικού κινδύνου (OR) 0.0466, δηλαδή ελάττωση του σχετικού κινδύνου κατά 95% περίπου μετά και την αντιστάθμιση για την «βαθμολογία κινδύνου» και την τοπική ένταση της πανδημίας.
Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με την COVID-19 στην ομάδα του μονοκλωνικού αντισώματος με 12 (ποσοστό 2.7%) στην ομάδα ελέγχου (Ρ = 0.024). Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται να λάβει την θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για να αποφευχθεί μια νοσηλεία ήταν 4.5.
Οι επιστήμονες καταλήγουν σύμφωνα με τα ευρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει η ευρύτερη χρήση σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19, αλλά να ληφθεί υπόψη ότι η μελέτη είναι αναδρομική.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ