Σε διάψευση των ειδήσεων που θέλουν στην Ιταλία να αποδυναμώνεται ο κοροναϊός αλλά και τα περι μεταλλάξεων του ιού προχώρησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Σε ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται σε στοιχεία δυο δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών, στις οποίες βασίστηκαν οι συγκεκριμένες ειδήσεις. Στην πρώτη (‘Decreased in-hospital mortality in patients with COVID-19 pneumonia’) διερευνώνται οι εισαγωγές και οι θάνατοι στο Νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο της Ιταλίας. Τα πορίσματα εξετάζουν πως το ποσοστό θανάτων μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, και πως υπήρχε και μια διαφοροποίηση αναφορικά με τις ηλικίες των ασθενών.
Η ερμηνεία των ερευνητών εμπεριέχει την καλύτερη κατανόηση της νόσου και την καλύτερη φροντίδα των ασθενών, τα μειωμένα ποσοστά της μόλυνσης της γρίπης, τα μέτρα φυσικής απόστασης και προστασίας, αλλαγές στις εκπομπές ρύπων και χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και πιθανές γενετικές αλλαγές στον ιό.
Σε ότι αφορά στη δεύτερη μελέτη (‘Lower nasopharyngeal viral load during the latest phase of COVID-19 pandemic in a Northern Italy University Hospital’), συσχετίστηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μοριακών τεστ από 100 ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα που συλλέχθηκαν διαδοχικά τον Απρίλιο επίσης στο Νοσοκομείο San Raffaele, κατά τη διάρκεια της κορυφής της πανδημίας, με εκείνα 100 επιχρισμάτων που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν με τον ίδιο τρόπο, τον Μάιο.
Από την σύγκριση προέκυψε ότι «τα αποτελέσματα είναι ότι τα θετικά επιχρίσματα που συλλέχθηκαν του Μαΐου χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σύγκριση με εκείνα του Απριλίου».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς των Ιταλών γιατρών για τη σοβαρότητα της νόσου, δηλαδή ότι το ιικό φορτίο φαίνεται να έχει αλλάξει και πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι μειωμένες, ο καθηγητής επισημαίνει και άλλους παράγοντες πέρα από τις απόλυτες μετρήσεις.
«Οι περιορισμοί στις δύο μελέτες, συμπεριλαμβάνουν το σχεδιασμό (αποτελέσματα από ένα μόνο κέντρο αναφοράς) και τον περιορισμένο αριθμό των παρατηρήσεων/ασθενών στις δύο μελέτες. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι, η μοριακή προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη μελέτη μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες μεταβλητές, όπως ο διαφορετικός αριθμός κυττάρων σε κάθε δείγμα, οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν άμεσα στη μελέτη και θα χρειαστούν πιο ευαίσθητες ειδικές ποσοτικές προσεγγίσεις» εξηγεί ο κ. Μόσιαλος.
Ωστόσο, δεν παραμένουν ίδια τα κριτήρια εισαγωγής στο νοσοκομείο με την πάροδο του χρόνου, με βάση το φόρτου του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ιταλία.
Ο καθηγητής παραδέχεται ότι υφίσταται μείωση των εισαγωγών και των θανάτων στην Ιταλία, όπως και μειωμένο/χαμηλότερο ιικό φορτίο στα δείγματα που αναλύθηκαν τον Μάϊο, αλλά συμβάλουν και άλλοι παράγοντες: Φυσική απόσταση, αυξημένα μέτρα υγιεινής, προστασία των ευπαθών ομάδων, και ευρείαςχρήσης μάσκας προσώπου και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
«Επίσης, αρκετοί επιπλέον παράγοντες μπορούν να έχουν συμβάλει, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του lockdown, της χαμηλότερης υγρασίας και της τυπικής αύξησης της θερμοκρασίας τον Μάιο έναντι του Απριλίου» επεξηγεί ο κ. Μόσιαλος.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι οφείλονται στα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν καθώς παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, «παρά μια -άγνωστη ακόμα- μετάλλαξη που οδηγεί σε εξασθένηση της παθογένειας του κοροναϊού SARS-CoV-2».
Η υπόθεση εργασίας των Ιταλών συγγραφέων θα ήταν ευσταθής εφόσον «δεν είχαν πάρει περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία. Αλλά πήραν και ευτυχώς για την Ιταλία πέτυχαν να αναχαιτίσουν τη νόσο».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ